Forto: Vakcinacija u Sarajevu uvjerljivo je najuspješnija, od svake greške pravila se priča

Vakcinacija u Zetri uvjerljivo je najuspješnija vakcinacija u BiH u smislu organizacije i dijeljenja informacija građanima. Od svake greške koja se desila pravila se medijska priča, kazao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

“Imali smo niz grešaka u smislu softverskog rješenja i programa koji je pozivao ljude na vakcinaciju. Mi smo u jednom trenutku imali pozvane ljude u potpuno pogrešno vrijeme. Njih više od 1.000. Desile su se velike gužve koje su trajale dva-tri dana. Upravo zbog toga što sistem nije na najbolji način profunkcionisao i aplikacija kojom upravlja Zavod zdravstvenog osiguranja”, kazao je Forto za TVSA.

Prema riječima premijera, očekuje se isporuka drugog dijela donacije vakcina iz Srbije za Kanton Sarajevo.

“Već smo dobili 10.000 vakcina AstraZenece. Očekujemo svaki dan, možda naredne sedmice, da dobijemo drugi dio donacije. U komunikaciji smo s Ministarstvom zdravstva Republike Srbije za doze koje su namijenjene za revakcinaciju”, zaključio je Forto.

Sarajevski premijer je kazao i da je propao zajednički pokušaj nabavke vakcina s Vladom FBiH, koja, kako je rekao, ne želi potpisati ugovor. Rekao je da je Vlada KS sama krenula u taj proces.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79