Forto zapošljava savjetnika da bi razgovarao sa mnom koji sam mu udaljen svega 50 metara

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost da se po ugovoru o djelu zaposli osoba koja će pripremati akte i ostvarivati komunikaciju u ime premijera Kantona Sarajevo sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika i Uredom visokog predstavnika po pitanju proglašenja historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom.

Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić tvrdi da premijer Edin Forto za ovim uopće nema potrebe jer se ne radi o kompleksnoj temi.

– Ne mogu shvatiti da zapošljava savjetnika da razgovara sa mnom. Pitanje je uopće da li ću ja pričati sa premijerovim savjetnikom. Ne može član državne komisije razgovarati i pregovarati s njim. On može samo ugovoriti sastanak, a državna komisija može razgovarati samo sa premijerom ili resornim ministrom – rekao je Kapidžić.

Navodi da je ranije slao dopis premijeru u vezi s nelegalnom gradnjom kod okretaljke u sarajevskom naselju Drvenija, ali da od premijera nikada nije dobio odgovor.

– Ne znam onda čemu služe ministri i premijeri ako moraju za svako pitanje uposliti savjetnika, šta onda oni rade – ističe te dodaje:

– Bit će neko plaćen budžetskim novcem da ostvari komunikaciju sa Komisijom koja je udaljena od zgrade Vlade KS 50 metara i koja ima komunikaciju sa svakim građaninom BiH koji se najavi i dođe na sastanak – tvrdi Kapidžić.

Zaključuje da je ovo “samo jedna od mnogih štetnih odluka gdje se odobrava angažovanje po ugovoru o djelu”.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa premijerom Fortom, ali on nije odgovarao na naše pozive piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79