(FOTO) Akcija čišćenja obale Modraca: Prikupili 75 vreća ambalažnog otpada

Mnogi Tuzlaci se sa nostalgijom sjećaju Jezera Modrac, naselja Kiseljak i njegovih brojnih izletišta i kupališta. Danas je situacija mnogo drugačija jer su Panonska jezera su odvukla kupače, a jezero na Šićkom Brodu izletnike. Ipak Modrac je i dalje je ostao omiljeno sastajalište ribara. Oko jezera ne postoje službe koje vode brigu o čistoći i uklanjanju otpada, pa se vremenom stvorile nestvarne ružne slike čovjekovog prisustva.

Rafting klub Tuzlak je odlučio da bar jedan dio njegove obale temeljito očisti i da primjer kako uz malo truda može sve biti drugačije i ljepše. Izbor je pao na lokaciju koju ribari zovu “kamenjar”, a to je baš lijep predio obrastao četinarima.

Dugotrajna suša je ogolila obalu i odmah po dolasku smo zatekli pravu razmjeru ljudske nebrige. Razbacane flaše, konzerve i PET ambalaža su očigledno tu već mjesecima. Već ranije smo sa firmom “Eko život” d.o.o., koja je podržala ovu ekoakciju i koja je ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom za FBiH, detaljno dogovoriili njegovo zbrinjanvanje i recikliranje.

˝Sitna kišica je rominjala, ali to ipak nije omelo 10 volontera Rafting kluba “Tuzlak u njegovim namjerama. Korak po korak krećući se obalom punili smo vreće i pri tome selekcionisali PET ambalažu, staklo i metal u zasebne vreće.

Za nepuna tri sata prikupljeno je 75 vreća prepunih asmbalaže.Vreće sa obale smo odnijeli na put gdje nas je već čekalo specijalno vozilo firme “Eko sirovina”.

Ljubazni vozač Suljo je sačekao još par trenutaka da dopremimo i vreće sa ambalažnim otpadom prikupljenim sa dvije velike obližnje divlje deponije. Volonteri su imali elana za rad, međutim one su ipak ostale iza nas jer su bile toliko velike da su prekrupan zalogaj čak i zakomunalno preduzeće.

 

I na kraju, nakon provedene ekokacije, volonteri svoje zadovoljstvo nisu mogli sakriti. Uz osvježenje su komentarisali učinke akcije i odmah započeli dogovore gdje bi se u narednom periodu, moglo još nešto korisno učiniti i za prirodu, ali i za sebe˝, saopšteno je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79