(FOTO) Akcija GP BiH: Privedeni Pakistanci koji su podvodili djecu iz migrantske populacije

Policijski službenici Granične policije BiH su, zajedno sa Službom za poslove sa strancima, došli do saznanja da je više osoba, državljana Pakistana, počinilo krivično djelo međunarodna trgovina ljudima na štetu drugih maloljetnih osoba koje se nalaze u prihvatnom centru u Blažuju.

Riječ je o krivičnom djelu seksualna eksploatacija, o čemu je obaviješteno Tužiteljstvo BiH.

Postupajući pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, 26. januara 2022. godine, policijski službenici Granične policije BiH i službenici Službe za poslove sa strancima su u prihvatnim centrima za migrante locirali, a zatim i priveli dvije osobe, državljane Pakistana (iz reda migrantske populacije).

Nakon završetka planiranih mjera i radnji, privedene osobe će biti stavljene pod nadzor u imigracijski centar, do druge odluke postupajućeg tužioca.

Istog dana, pronađene su maloljetne osobe, potencijalne žrtve krivičnog djela, koje će biti smještena u sigurnu kuću do okončanja postupka.

Direktor Granične policije Zoran Galić pohvalio je akciju te naglasio kako je Granična policija BiH uz sve probleme s kojima se svakodnevno susreće, u nedostatku ljudskih resursa i borbe protiv nezakonitih migracija, prva agencija koja je identificirala prve krijumčare među migrantskom populacijom, a ovim aktivnostima otkrila i trgovce ljudima među migrantskom populacijom, čime je još jednom iskazana jasna opredijeljenost Granična policije BiH u borbi protiv svih oblika kriminala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79