(FOTO) Akcija “Kasa”: Ko su vlasnici sarajevskih restorana koji su lišeni slobode, oduzeti mobiteli, novac…

U Sarajevu je jutros nastavljena akcija kodnog naziva „Kasa“, gdje od sinoć traju pretresi na 30 lokacija na području Kantona Sarajevo, u kojoj su lišeni slobode uglavnom vlasnici sarajevskih ugostiteljskih objekata i odgovorne osobe firmi.

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS i Državne agencije za istrage i zaštitu, pripadnici SIPA-e lišili su slobode 12 osoba zbog krivičnih djela porezna utaja, zloupotreba položaja ili ovlasti i računarsko krivotvorenje.

Kako saznajemo, izvršeni su pretresi sarajevskih objekata “Vatra”, ”Metropolis”, restoran “Una”, “Kibe”, “Luka”. U akciji koju je izvela SIPA, između ostalih, lišeni su slobode Nedim Čedić, vlasnik lokala “Vatra”, Nedžad Rašidagić, vlasnik restorana “Metropolis” te vlasnik konobe “Luka”, Željko Ljubas.

“Među osobama su lišeni slobode uglavnom vlasnici sarajevskih ugostiteljskih objekata. Već smo pet osoba predali Tužilaštvu KS-a. Sedam ih je zadržano u policijskom pritvoru i nad njima se vrši kriminalistička obrada”, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Kako nam je Miladinović potvrdio, tokom pretresa je izuzet veliki broj mobilnih telefona, laptopa, procesnih jedinica, novac veće vrijednosti, kao i brojni USB stikovi te razni izvještaji i evidencija o prometu.

„Hvala svim policijskim službenicima koji su učestovali u ovoj akciji“, dodao je Miladinović, dodajući da će više informacija o kompletnoj akciji „Kasa“ imati tokom narednih sati.

Naš izvor blizak zajedničkoj akciji Tužilaštva KS-a i SIPA-e, potvrdio nam je da se već duže vrijeme pravio plan za lišenje slobode 13 osoba, a njihova zajednička akcija rezultirala je da je sinoć i jutros 12 lica lišeno slobode.

Prema dostupnim informacijama, jedan vlasnik restorana trenutno nije u Bosni i Herecegovini, on se javio i njegov pretres će biti obavljen po dolasku u našu zemlju. Kako nezvanično saznajemo, riječ je o vlasniku restorana “Kibe”, Sakibu Karoviću.

Crna hronika / Foto Radiosarajevo/Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79