(FOTO) Avion kojim je pilotirao Srbin se srušio na Braču: Ženu je počastio letom, srušili su se nakon samo 15 minuta…

Sportski avion “cesna 172” jutros je pao kod Pustinje Blaca na ostrvu Braču, a putnici su prevezeni helikopterom Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u KBC Split.

Prema navodima splitske policije, u avionu su bile tri osobe pilot i dvoje putnika, prenio je 24sata.hr.

– Prema informacijama policije, pilot je državljanin Republike Srbije, a dvoje putnika su državljani Republike Austrije. Na lokaciji pada aviona vatrogasci su osigurali područje od požara te će policijski službenici u saradnji s Agencijom za istraživanje nesreća u vazdušnom, pomorskom i željezničkom saobraćaju sprovesti istragu. Direkcija civilne zaštite zahvaljuje svim operativnim snagama na prometnoj i profesionalnoj reakciji – navodi se.

Srđan Kuščević, šef područnog kabineta civilne zaštite Split potvrdio je ranije za 24sata.hr da je helikopter krenuo u spasavanje, dok je drugi zvaničnik rekao da je zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca letjelica na Braču pronađena a povrijeđeni izvučeni iz olupine i prevezeni u Split.

– Čestitam vatrogascima zahvaljujući kojima su spaseni ljudski životi – kazao je zapovjednik Tucaković.

Svi putnici su preživeli i prema proceni vatrogasaca koji su prvi došli na mesto događaja nisu u životnoj opasnosti.

Kako neslužbeno doznajemo, avion je poletio s bračkog aerodroma na panoramski let. U njemu su bili pilot i bračni par iz Austrije. Muž je odlučio počastiti suprugu za njen 60. rođendan. Srušili su se nakon otprilike 15 minuta leta. Vlasnik aviona je lokalni poduzetnik, a ovaj zrakoplov, neslužbeno doznajemo, nabavio je nedavno i redovito su ga održavali.

Dojava o padu stigla je Operativnom centru civilne zaštite u 9.36 sati, a poslala ju je Hrvatska kontrola zračne plovidbe. Obaviještene su nadležne službe i na mjesto događaja poslani djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Policija je otkrila da su svi putnici preživjeli i da, prema procjeni vatrogasaca koji su prvi stigli na mjesto događaja, nisu u životnoj opasnosti. Akcijom spašavanja koordinirao je Srđan Kuščević, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split, koji nas je izvještavao o novostima.

Problem je bio, kako smo neslužbeno doznali, što se zrakoplov srušio na nepristupačnom terenu. Odlučeno je da se ozlijeđene putnike neće izvlačiti niz liticu, nego se čekalo na helikopter koji će ih odvesti u Split. Kuščević nam je otkrio da se pilot zrakoplova javio kontrolnom tornju prije pada.

Tijek spašavanja opisala je i Hrvatska vatrogasna zajednica. U priopćenju su naveli kako su vatrogasci već dvije minute nakon dojave krenuli na teren. Objavili su i fotografije srušenog zrakoplova.

– U potrazi za letjelicom sudjelovali su 11 pripadnika DVD-a Supetar s četiri vozila, četiri vatrogasca DVD-a Bol s dva vozila i dva vatrogasca s jednim vozilom vatrogasaca Zračne luke Brač. U 10.16 sati vatrogasci DVD-a Supetar pronalaze mjesto pada letjelice u kojoj su bila tri putnika koji su ozlijeđeni, ali su izvan životne opasnosti – opisali su tijek akcije u kojoj im je trebalo oko 45 minuta do mjesta pada.

Nakon izvlačenja ljudi, brački vatrogasci su sudjelovali i u njihovu prijevozu do Zračne luke Brač, odakle je organiziran hitni medicinski transport za Split.

Ivan Kovačević, zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije, dodao je da su nakon toga napravili osiguranje od mogućeg izbijanja požara na mjestu pada letjelice. U međuvremenu, policija je objavila kako je pilot državljanin Republike Srbije, a dvoje putnika su iz Austrije. Na lokaciji pada vatrogasci su osigurali područje, a policija će, u suradnji s Agencijom za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, provesti očevid.

Uskoro se pred novinarima pojavio i dr. Vlatko Ledenko iz KBC-a Split te otkrio stanje ozlijeđenih putnika.

– Primili smo troje pacijenata iz ove zrakoplovne nesreće s Brača. Svi troje su strani državljani, pilot i dvoje putnika. Svi su u bolnicu došli izvan životne opasnosti, bili su pri svijesti te su nam dali svoje podatke i podatke o okolnosti nesreće. Provedena je sva potrebna dijagnostička obrada i svi troje bit će zadržani u KBC-u Split. Pilot je najlakše ozlijeđen, mislim da će dan ili dva biti u bolnici. Stabilno je, dobro je i njegove ozljede su sanirane. Dvoje putnika zadobilo je teže ozljede. Radi se o prijelomima više kralježaka i kod putnika i kod putnice. Riječ je o stabilnim prijelomima koji ne trebaju operacijsko liječenje i pacijenti nemaju neuroloških oštećenja – poručio je liječnik i dodao da je pilot zadobio jednu veću ranu na glavi koja je sanirana. Nema drugih ozbiljnijih ozljeda.

– Moj je dojam da je pilot vrlo prizemno reagirao. Osjetio je da mu zrakoplov gubi snagu i onda je napravio najbolje što je mogao u takvim okolnostima. Mislim da je upravo on najodgovorniji za to da posljedice nisu znatno teže – ispričao je dr. Vlatko Ledenko.

Uspjeh akcije spašavanja zasjenila je nejasna zapovijed da se spasilačka ekipa, koja je helikopterom krenula iz Divulja na Brač, vrati nakon 15 minuta leta.

– To se prvi put dogodilo, nikome nije jasno tko je to zapovjedio, jer su vatrogasci na terenu čekali helikopter i ljude da se unesrećeni podignu košarom. Na kraju su ih morali nositi i voziti do helidroma. Da je sve bilo u redu, došli bi u bolnicu sat vremena ranije – rekao je za 24sata pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79