(FOTO) “Branili smo vas na bojnom polju, sada vi branite nas”

Uz devet zahtjeva, Sarajlije i Sarajke okupili su se danas na Skenderiji, odakle su krenuli prema zgradama zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine.

Harun Salkić, jedan od organizatora je poručio da mu je drago da ima dosta omladine na ovom skupu.

“To znači da oni žele ostati u BiH i boriti se za svoja prava”, naveo je Salkić.

Munir Isaković, ratni vojni invalid zahvalio se svima što su došli.

“12 godina primamo 403 KM, a oni su sebi digli plate za 500 KM. Shodno tome, pozivam i vlast da prestane sa diskriminacijom. Ujedinjene nacije su dale alatku za zaštitu osoba sa invaliditetom i ima da je implementirate. Nama ne treba sadaka, nego život dostojan čovjeka”, naveo je Isaković.

Jedan od demobilisanih boraca Armije RBiH obratio se također prisutnima, a imao je i poruku za bh. vlast.

“Prestanite biti tuđe sluge, služite narodu BiH. Branili smo vas na bojnom polju, sada vi branite nas”, poručio je on piše RadioSarajevo.

Širom Bosne i Hercegovine danas će biti održani protesti građana koji su ogorčeni velikim valom poskupljenja svih životnih namirnica i usluga dok plate stagniraju što je dovelo stanovnike BiH u još težu finansijsku situaciju.

Od vlasti će danas, napominju na miran način, tražiti brze i efikasne mjere i programe pomoći.

Građani su krenuli prema Parlamentu gdje će održati protest i dići svoj glas nezadovoljstva.

“Nećemo kriminal”, “nećemo ropstvo”, “nismo vam kmetovi” – neke su od poruka građana.

Jedan od organizatora protesta Sanin Musa obratio se na protestnom skupu.

– Povećali su plate, nisu pitali kako je penzionerima, RVI! Onim kojim je smiješno povećanje plaća, njihove plaće su 5.000 KM, a neki od vas moraju dići kredit za 5.000KM i vraćat 8.000 KM – poručio je Musa.

On je naveo da će zahtjeve predati Parlamentarnoj skupštini BiH. Musa je najavio sljedeći skup pred Vladom FBiH, jer nisu povećali invalidnine.

Grupa na Facebooku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” trenutno broji skoro 25 hiljada članova, dok dodatno više od 30 hiljada ljudi prati stranicu.

Organizatori navode da građani u svojim gradovima trebaju tražiti:

– Suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.

– Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.

– Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

– Smanjenje i ograničenje stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal.

– Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79