(FOTO) Brojni stanovnici Istočnog Sarajeva danima bez vode, uzrok suša i kvarovi

Stanovnici povratničkog naselja Gornji Kotorac u Istočnom Sarajevu već danima se suočavaju sa nestašicom pitke vode. Kako navode, više puta su od nadležnih tražili da se ovaj problem riješi, ali nikada nisu dobili konkretan odgovor.

Kako je naveo jedan od mještana, Almedin Arapović, sumnjaju da ViK Istočno Sarajevo išta poduzima po ovom pitanju, jer sva okolna mjesta imaju uredno vodosnabdijevanje, osim jednog dijela Gornjeg Kotorca.

“Ovo je posljednji vapaj građana Gornjeg Kotorca koji se boreza osnovna ljudska prava. Gornji Kotorac je jedno od najvećih povratničkih mjesta u Istočnom Sarajevu. U proteklih sedam dana, dok su sva okolna naselja svo vrijeme imala uredno snabdijevanje vodom, građani Gornjeg Kotorca u vrijeme pandemije i povećane higijene, nemaju vode ni za najosnovnije higijenske potrebe”, navodi Arapović.

Arapović je istakao da govori u ime svih mještana Gornjeg Kotorca kada kaže da je neprihvatljivo da u 21. stoljeću nemaju vodu iako im računi uredno dolaze na naplatu.

“Sva okolna mjesta napajaju se sa istog izvora, ali mi jedini vode nikako nemamo. Kada pitamo u ViK-u zašto je to tako, ne daju nam nikakav odgovor. Čak nam ne dostavljaju vodu cisternom nego vatrogasnim kolima. Ako se ovo ne riješi ne preostaje nam ništa drugo nego da iziđemo na proteste i tako se pokušamo izboriti za svoja prava jer ovako više ne ide”, kategoričan je Arapović.

Šta kažu iz KP Vodovod i kanalizacija?

Kontaktirali smo i ViK Istočno Sarajevo, gdje nam je rečeno da su upoznati s ovim problemom, ali da ne mogu poduzeti ništa jer nije bilo dovoljno padavina pa nema dovoljno vode na izvorištu Tilava.

“U nedjelju je bio kvar na transportnom cjevovodu na izvorištu Tilava i taj kvar je saniran. Sad, međutim, imamo problem sa nestašicom vode zbog nedovoljne količine padavina u proteklom periodu. Nestašicom vode nije pogođen čitav Gornji Kotorac nego samo njegovi određeni dijelovi. Kad bude više kiše trebalo bi se stabilizirati vodosnabdijevanje”, rekli su u ViK-u Istočno Sarajevo.

Oni također tvrde da vode nemaju ni mnoga druga mjesta kako zbog kvarova tako i zbog sušnog perioda, ali da se oni trude dosipati u korita kada god je to moguće.

U prethodnih 15 dana stanovnici brojnih mjesta u Istočnom Sarajevu su se žalili na potpuni višednevni nestanak vode kao i na povremen redukcije. U samom centru grada Hilandarska ulica skoro sedam dana nije imala vode prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79