(FOTO) Bruka i sramota: Tone smeća u zeničkom odmaralištu Bistričak!

Odmaralište Bistričak decenijama je bilo omiljeno okupljalište Zeničana. Propadanjem zeničke Željezare, u čijem je vlasništvu kompleks u kojem su pansion Bistričak, vila Garsonjera, restoran Ograjina i brvnara sa sportskim terenom, kao i posljedicama poplava iz 2014, ovo mjesto je ostalo prepušteno samo sebi.

Nekada su rijeke ljudi dolazile vikendom na Bistričak, koristile objekte i mjesto za odmor. Danas je ovo mjesto, uglavnom, pusto. Istina, ponekad i bude ljudi, ali jedini tragovi koji iza njih koji ostaju su gomile smeća.

Željezara Zenica u stečaju bila je raspisala oglas za prodaju Kompleksa odmarališta Bistričak za 3,67 miliona KM usmenim javnim nadmetanjem. Nekretnine koje se prodaju su pansion Bistričak ukupnog smještajnog kapaciteta od 34 sobe sa 107 ležaja, raspoređenih u nekoliko smještajnih jedinica (četiri apartmana, 17 jednokrevetnih, 30 dvokrevetnih, te po dvije trokrevetne i četverokrevetne sobe), vila Garsonjera, restoran Ograjina koji može primiti 80 gostiju i brvnara sa sportskim terenima (dva košarkaška, fudbalsko i rukometno igralište, igralište za boćanje, tri vanjska stola za stoni tenis, vanjski amfiteatar i veliki broj stolova i klupa namijenjenih za odmor i uživanje).

Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezare Zenica, član Savjeta Mjesne zajednice Bistričak, i čovjek koji je radio u ovom kompleksu odmarališta Bistričak od 1997. do 2014. godine kada je zatvoren, kazao nam je u kakvom je stanju sada ovo odmaralište.

– Bistričak je prije i poslije rata bio omiljeno mjesto omladine iz cijele Bosne i Hercegovine. O tome koliki je interes bio, govori činjenica da ste morali godinu unaprijed zakazati dolazak zbog popunjenih kapaciteta u pansionu. U jednoj smjeni je radilo po 20-25 ljudi. Danas je tužno što je pusto, rekao je Halilović. Objasnio je kako je bilo zaintresovanih kupaca i potencijalnih investitora, a da se zbog određenih problema nije se moglo prodati objekat.

Bistričak je udaljen 25 kilometara od Zenice, smješten je u planinskom predjelu na obroncima Vlašića i između rječica Bistrice i Ograjne

– Imali smo zaintresovane kupce. Ali, imamo problem sa uknjiženjem zemljišta i objekata. Zapelo je u gruntu. Sporo se rješava situacija. Saudijci su dolazili nekoliko puta na Bistričak, fotografisali objekte, bili itekako zainteresovani da kupe i investiraju novac. Ali, nismo im mogli prodati zbog tih problema sa uknjiženjem. Prije šest mjeseci vidio sam te iste Saudijce koji su mi rekli da su i dalje zainteresovani. Poslije nisam imao kontakte sa njima, istakao je Halilović.

Halilović je pojasnio da su svi objekti u vlasništvu Željezare, koji se ne uspiju prodati, izloženi zubu vremena. Tako i ovaj kompleks odmarališta na Bistričaku, navodi Oslobođenje u članku autora Mirze Dajića.

– Razgovarao sam sa izletnicima koji prođu Bistričakom. Oduševljeni su lokacijom, oduševljeni zrakom, vodom, oduševljeni svime, samo su razočarani što pansion i restoran ne rade. Pokušavao sam u nekoliko navrata u razgovorima sa gradonačelnikom Zenice da nam pomogne u rješavanju problema sa odvozom smeća. Sad je katastrofa jer mi nemamo kud sa smećem, kazao je on.

Željezara je stavila na prodaju i hotel Internacional u Zenici. Početna cijena je 9,18 miliona maraka.

Odmaralište Bistričak udaljeno je 25 kilometara od Zenice. Smješteno je u planinskom predjelu na obroncima Vlašića, između dvije rječice – Bistrice i Ograjne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79