(FOTO) Burj Khalifa u bojama hrvatske zastave

U povodu svjetske izložbe EXPO 2022, a pred sutrašnji Nacionalni dan Republike Hrvatske u Dubajiu, najviša zgrada na svijetu Burj Khalifa u najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, zasjala je u subotu u bojama hrvatske zastave.

U Dubaj je za tu prigodu doputovao hrvatski premijer Andrej Plenković zajedno sa potpredsjednikom vlade Zdravkom Marićem, ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem i minsitricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac koja je i nacionalna povjerenica za EXPO.

Hrvatska treba „posvetiti veliku pozornost“ zaljevskim zemljama koje su veliki investitori, rekao je premijer Andrej Plenković u dodajući kako tom dijelu svijeta, UAE, Kataru, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, trebamo posvetiti veliku pozornost jer te zemlje značajno ulažu „zahvaljujući svojim nalazištima nafte“.

Plenković je posjet Dubaju ocijenio dobrom prilikom za uspostavu kontakata s potencijalnim partnerima kako bi se povećala trgovinska razmjena. Vjerujem da će se ona vratiti na brojeve prije pandemije covida-19, odnosno na oko 95 milijuna dolara, no i da bi se ta suradnja mogla unaprijediti, rekao je premijer. Također je dodao da brzo rastuće ekonomije poput Emirata, pogotovo Dubai kao „centar održivog razvoja, turizma i inovacija“ i Abu Dhabi gdje je 90 posto nalazišta nafte te države, „imaju svoju ulogu u razvoju ekonomske suradnje s Hrvatskom“.

Premijer se tijekom svog putovanja susreo sa šeikom Muhamedom Bin Rashidom Al Maktoumom, predsjednikom emiratske vlade s kojim je obišao hrvatski paviljon na EXPO-u, a dan kasnije će se susresti i s ministricom trgovine Sjedinjenih Američkih Država Ginom Raimondo.

Hrvatska će u nedjelju, za Nacionalni dan RH, biti u središtu pozornosti na EXPO 2020 Dubai te kroz niz glazbenih nastupa pokazati će bogatstvo svoje kulturne baštine. Uz nastupe Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, u samom srcu EXPO 2020, Al Wasl kupoli, posjetitelji će imati priliku uživati u spektakularnom projekcijskom show-u hrvatske zastave piše Fenix

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79