(Foto)” Čudim se kako sam živce sačuvao”

Poslije devet godina protesta, neizvjesnosti, deložacija, porodica Kuzmić napokon će mirno spavati pod svojim krovom. 

Foto: Goran Šurlan

Njima je, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, putem međunarodnog projekta, sagradilo kuću u naselju Česma.

Foto: Goran Šurlan

Dvije spavaće sobe, kuhinja i trpezarija, dovoljne su ovoj četvoročlanoj porodici da konačno odahne i nastavi sa svojim životom, i da se glavi kuće Radomiru Kuzmiću poslije dužeg vremena vrati osmijeh na lice.

Foto: Goran Šurlan

Kuzmića pamtimo kao domaćina koji se među prvima u Banjaluci upustio u štrajk glađu još prije devet godina, jer mu je prijetila deložacija, i ne sluteći da će njegova borba za pravdu potrajati toliko dugo.

Kao izbjeglica iz Hrvatske, Radomir je svoju imovinu u Slavonskom Kobašu mijenjao za kuću u banjalučkom naselju Česma, porodice Budiša, gdje je sve od rata živio sa ženom, sinom i kćerkom.

Ipak, Budiše su 2003. godine zatražile poništavanje ugovora o zamjeni, što je sud u Banjaluci prihvatio, i od tada za Kuzmiće kreće prava patnja. Sve vrijeme pokušavali su da dokažu kako je kuća u Česmi u stvari njihova, kao i da se na imanje u Hrvatskoj ne mogu vratiti jer je potpuno uništeno.

Protestovao je Radomir pred Narodnom Skupštinom, pred Palatom predsjednika, a kao najradikalniji potez, sudskim izvršiocima koji su došli da ih deložiraju iz kuće, prijetio je plinskom bocom.

Kuzmići su se iz ove kuće ipak iselili prošle zime, kada su dobili čvrsto uvjerenje da će im biti sagrađen vlasiti dom u Česmi i od tada žive kao podstanari.

Po prvi put nakon toliko vremena, Radomir Kuzmić dočekao je našu ekipu srećan i zadovoljan što je velikom graditeljskom poslu došao kraj. Nova kuća, nedaleko od stare koja mu je zadala toliko muke kroz život, spremno ih čeka da se usele.

Tek sada sam odahnuo, govori Kuzmić, dok nam pokazuje prostorije u novoj kući.

“Zadovoljan sam sa izvođačem radova, i imam želju i da se zahvalim bivšem predsjedniku RS, a sadašnjem članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, jer sam njegovom inicijativom dobio novac za kupovinu placa, koji mi je bio neophodan da bi se uopšte počela graditi kuća” – kaže Kuzmić.

Sprat kuće, koji je namijenio djeci, završavaće sam kako i koliko bude mogao, jer ti radovi nisu dio projekta.

Mada je preživio pravi pakao pokušavajući da dokaže istinu, ni u jednom trenutku, priča, nije htio da odustane, jer bi sa najmilijima nepravedno završio na ulici. Najteže mu je, kako i sam priznaje, bilo kada je pripremio plinsku bocu.

Foto: Dejan Božić

“Naježim se i sada kada se samo sjetim toga, ostao sam u kući sam, istjerao sam ženu i djecu, riješio sam da aktiviram bocu ako se samo neko približi vratima. Nisam mogao dozvoliti da nas istjeraju na ulicu, da ostanemo bez ičega, prvenstveno zbog moje djece. Čudim se kako sam poslije svega i živce sačuvao, ali bio sam uporan baš zbog te nepravde koja nam je učinjena”- sjeća se Radomir.

Ovaj vrijedni domaćin porodicu prehranjuje prodajom hrane iz plastenika, i kao i svi drugi roditelji sada može da se posveti „normalnim“ životnim problemima kao što su posao i bolja budućnost za svoju djecu.

Grad protesta

Banjaluka je posljednjih godina postala „grad protesta“, a Radomir Kuzmić koji je i sam nekada držao transparent, ističe da ljude ne treba osuđivati zbog toga.

“Svim ljudima koji imaju sličan problem kao moj, poručujem da budu uporni, ako mogu psihički izdržati da se ne predaju. Ne podržavam one koji protestuju da bi profitirali, ali sam uz sve one ljude kojima je učinjena nepravda i koji su se zato odlučili na taj potez” – poručuje on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79