(FOTO) Da li policijski službenici ovim krše zakon: Evo šta kažu iz MUP-a!

Redakciji portala Crna-Hronika svakodnevno u našoj Viber grupi šaljete informacije o saobraćaju tako ste nam informaciju o kršenju Zakona o saobraćaju u Bosni i Hercegovini.

Aktivirajte BESPLATNO najveću Viber grupu vezanu sa saobraćaj u BiH

Po vašem mišljenju da li policijski službenici krše zakon na sljedećim fotografijama? Obje fotografije uslikane su 29. septembra 2020-te godine.

Prva fotografija je uslikana u 13:53 na M17 kod benzinske pumpe Almy.
Druga fotografija je uslikana u 15:40 isto na M17 kod tunela Vranduk.
Kontaktirali smo i MUP ZeDo Kantona. Njihovo obavještenje prenosimo u cjelosti:

U vezi Vašeg upita, obavještavamo Vas o sljedećem:

-U članu 126. stav (2) Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj:6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10, 18/13, 8/17, 89/17 i 9/18), propisano je u kojim uslovima se na službena policijska vozila ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine, zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila i zabrani presijecanja kolone pješaka, pod uslovom da ista ne ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Tačnije, u pomenutom zakonu jasno je definisano i propisano da vozila policije, u slučajevima kada posebnim uređajima daju svjetlosne znakove i zvučne signale, imaju pravo prednosti prolaska u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila, vozila pod pratnjom i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlaštene osobe, i na njih se ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine, zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila i zabrani presijecanja kolone pješaka, pod uslovom da ne ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Istim zakonom su propisane i sankcije za učesnike u saobraćaju, kojim nisu izuzeti policijski službenici, izuzev u gore navedenim slučajevima.

Zbog svega navedenog, zahvaljujemo se na dostavljenim fotografijama, prvenstveno iz razloga  što je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kao respektabilna policijska agencija, krajnje ozbiljno opredijeljena da u svojim redovima ima visoko moralne, časne i profesionalne policijske službenike, što je dosad u više navrata to i dokazala svojim ozbiljnim i brzim reagovanjem na sve prijavljene slučajeve neprofesionalnog ponašanja svojih službenika, što će i u navedenom slučaju učiniti, zbog čega su već poduzete aktivnosti na utvrđivanju razloga i opravdanosti za radnje poduzete od strane policijskih službenika u konkretnim slučajevima, a od ishoda mjera poduzetih na ispitivanju zakonitosti postupanja policijskih službenika ovisit će daljnje postupanje nadležnih službi.

Odsjek za odnose sa javnošću,
analitiku i planiranje

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79