(FOTO) Da li su migranti spremni na povratak u matične države?

Šesti je dan kako se IOM povukao iz prihvatnog centra Lipa od kada više od hiljadu migranata boravi pod otvorenim nebom bez osnovnih uvjeta za život.

Naša ekipa svakodnevno ih obilazi provjerava stanje. Sinoć se desio i prvi incident u kojem su učešće u fizičkom obračunu imala dva migranta, od kojih je jedan hospitaliziran.

Migrantska kriza koja u posljednih nekoliko dana potresa grad Bihać sinoć je eskalirala. Naime, u kampu Lipa došlo je do fizičkog obračuna između dvojice migranata, nakon čega je jedan hospitaliziran.

Oko 900 migranata i dalje boravi u šatorima na otvorenom na prostoru nekadašnjeg privremenog migrantskog kampa “Lipa”, udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća, u kojem je prošle sedmice, u srijedu izbio požar u kojem je izgorjelo nekoliko šatora.

Migrantima boravak na jako neuslovnom prostoru otežava zima i dolazak hladnijeg vremena.

Stanje izuzetno loše

Selam Midžić, sekretar Crvenog križa grada Bihaća, izjavio je za Anadolu Agency da je “trenutno stanje na lokalitetu “Lipa” koji je zatvoren, jako loše”.

“Crveni križ Grada Bihaća danas je opsluživao migrante. Vremenske prilike koje su gore trenutno su ispod svakog nivoa boravka migranata na toj lokaciji. Možemo reći da su uslovi katastrofalni, da je velika hladnoća, da je danas puhao jak vjetar koji može dovesti do toga da djeluje i na šatore. Tu se stvara mogućnost da dođe i do povreda migranata usljed rušenja tih šatora”, istakao je Midžić.

Kako je kazao, na šatorima ima i snijega koji otežava kompletnu konstrukciju.

“Danas smo podijelili tople obroke, rukavice, kape i šalove tako da smo uradili sve što je u našoj mogućnosti da pomognemo migrantima na toj lokaciji”, pojasnio je Midžić.

Naglasio je da su danas podijelili oko 1.000 lunch paketa.

“Taj broj varira. Možemo reći da ima oko 900 migranata na samoj lokaciji”, dodao je Midžić.

Niko još ne nudi rješenje, a oni su spremni vratiti se i u matične zemlje, javlja reporterka Federalne televizije Enesa Hrustanović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79