(FOTO) Dio austrougarske zgrade prekoputa Katedrale ofarban u roze, nadležni još ne reaguju

Dio fasade austrougarske zgrade koja se nalazi prekoputa sarajevske Katedrale uz Ferhadija šetnicu obojen je u roze boju.

 

Fotoreporter portala Klix.ba je prije tri dana na terenu zatekao radnike kako boje fasadu, a za sada nije poznato zbog čega su to radili, da li je u planu otvorenje nekog novog objekta ili su jednostavno željeli “osvježiti” postojeći izgled.

Promjena boje fasade ne bi bila problem da nije riječ o nacionalnom spomeniku BiH kojim je proglašena navedena zgrada s obzirom na to da se smatra ostavštinom austrougarske vladavine na našim prostorima.

Nadležne smo pitali ih da li su upoznati s navedenim radovima te na koji način će se sankcionisati oni koji su naložili farbanje zgrade s obzirom na to da se to smatra skrnavljenjem ovakvih građevina.

Tim povodom kontaktirali smo Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH nadajući se da će nam dati sve potrebne informacije, međutim, nisu se oglasili.

Od Općine Stari Grad, na čijem je području zgrada, dobili smo kratak odgovor u kojem su naveli da zgrada jeste nacionalni spomenik, ali da to nije u njihovoj nadležnosti već da o tome brine Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Poslali smo upit i njima, međutim, odgovora do objavljivanja ovog teksta nije bilo.

Zgrada i dalje stoji obojena u roze, nadležni se ne oglašavaju i ne reaguju te se vjerovatno samim time daje “pravo” onima koji odluče da mijenjaju izgled to i učine iako je riječ o nacionalnom spomeniku.

Ovo nije prvi put da se farbaju zgrade koje su zaštićene ili proglašene nacionalnim dobrom.

Ove godine je također u drečavo roze boju ofarbana austrougarska zgrada u Titovoj ulici na Marijin Dvoru u čijem prizemlju je smještena slastičarna Slatki Dvor. Građani su bili zgroženi tim prizorom te su zahtijevali od nadležnih da reaguju.

Ista situacija desila se i u februaru prošle godine kada je u drečavo zelenu boju ofarban historijski kompleks Halidov dvor nakon čega je vlasnik vlasnik kafića smještenog u tom dijelu zgrade kažnjen sa 1.800 KM.

(FOTO) Sarajlije ogorčene: Privatnik ofarbao historijski kompleks Halidov dvor

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79