(FOTO) Diplomatski skandal: Tokom posjete Željke Cvijanović S. Makedoniji nije istaknuta zastava BiH

Poslanik u sobranju Sjeverne Makedonije i predsjednik parlamentarne grupe za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom Zećir Ramčilović zatražio je izvinjenje. Naime, na današnjem susretu gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog i predsjednice RS Željke Cvijanović nije bila istaknuta zastava države Bosne i Hercegovine, piše “N1”.

Grubo kršenje i nepoštovanje jedne države

Ramčilović je rekao da je napravljeno grubo kršenje i nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne države.

– Na susretu međunarodnog karaktera obavezna je upotreba zastave države iz koje dolazi visoki gost, u ovom slučaju je obavezna upotreba državne zastave BiH, što u ovom nije urađeno, već je korištena zastava jednog neraskidivog dijela BiH – rekao je Ramčilović, te dodao da je zastava BiH simbol kojim se predstavlja državnost u međunarodnim susretima i takvi propusti i greške, namjerne ili nenamjerne, ne bi smjele da se dešavaju.

Ovim potezom se šteti dobrim odnosima BiH i Sjeverne Makedonije

– Posebno u ovo vrijeme u kojem su sve učestalije secesionističke namjere dijela vlasti i političara Srba iz Bosne i Hercegovine, koje mogu da imaju katastrofalne posljedice. Ovakvim činom općine Kumanovo nanosi se šteta dobrim i prijteljskim odnosima BiH i Sjeverne Makedonije, iako naša država u svakom pogledu podržava i smatra neprikosnovenim teritorijalni integritet i suverenitet BiH – napisao je Ramčilović, piše “N1”.

Predsjednik grupe za prijatelljstvo parlamenata Sjeverne Makedonije i BiH je zatražio od gradonačelnika Kumanova da se zbog tog propusta javno izvini svim građanima Sjeverne Makedonije, posebno onima čija je matična država BiH.

Inače, na sastanku su bili prisutni još ambasador BiH u Skoplju Dragan Jaćimović, te srpski poslanici u sobranju Ivan Stioljković i Miroslav Jovanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79