(FOTO) Djevojčice i dječaci kazali “NE” podjelama u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Kada jednom ljude ubijede da ne mogu živjeti zajedno, sljedeći korak je da ih ubijede da neki ljudi ne mogu živjeti – nikako, pisao je svojevremeno bh. novinarski velikan Hamza Bakšić.

Više od 26 godina nakon prestanka sukoba u Bosni i Hercegovini, retrogradne politike nameću podjele i politike razdvajanja.

Dobar primjer za to je Gornji Vakuf-Uskoplje. Školstvo u ovom srednjobosanskom gradiću i dalje je razdvojeno. Djeca i danas pohađaju odvojene škole po hrvatskom i bosanskom planu i programu. Fenomen “dvije škole pod istim krovom” živi u srednjoškolskom obrazovanju – na čuđenje i proučavanje cijeloga naprednog svijeta.

Sport je jedna od rijetkih prilika susreta djece koja žive u gradu podijeljenom nevidljivim linijama. Sport se kao snažan integrativan faktor potvrdio širom svijeta, od Južnoafričke Republike do naših prostora.

Vjerujući u tu integrativnu snagu sporta jedan sportski i prosvjetni radnik došao je na ideju da realiziraju susrete djece u okviru projekta “Football Zajedno” (“Football together”).

Ovaj projekt, inače podržan od strane UEFA-e, je fokusiran na zemlje Zapadnog Balkana. Trenutno se sprovodi zajedno sa fudbalskim savezima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a saradnja je postojala i sa fudbalskim savezima u Srbiji i Hrvatskoj. Lokalni fudbalski klubovi i nevladine organizacije su ključni partneri u projekti koordinisanom od strane “Fairplay initiative”.

Cilj “Football Zajedno” projekta jeste da koristi popularnost fudbala i sporta kao sredstva za kreiranje svijesti o promovisanju demokratskog pluralizma, očuvanja mira, inkluzije manjina, ljudski prava i osnaživanja djevojčica i žena.

Ideju za uključivanje Gornjeg Vakufa-Uskoplja u projekt “Football Zajedno” koji se sufinansira u okviru UEFA programa HatTrick dao je sportski radnik i nastavnik Junus Čajdin, koji je nositelj aktivnosti u okviru ove plemenite ideje.

Škola rukometa “Sedmerac” i Ženski fudbalski klub “Sloga” okupili su djecu iz cijelog grada na jednodnevnu aktivnost i pokazali moć različitosti među djecom.

Djevojčice i dječaci kazali
Foto: Privatni album: Djevojčice i dječaci kazali “NE” podjelama u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Djeca su igrala nogomet i rukomet, takmičila se u štafetnim igrama, kroz igru učila šta znači i koliko je bitan Fair play u jednom sportu. Uz muziku na jednoj od stanica su imali priliku da se iskažu u igra preciznosti i hvatalicama. Zapravo, u mješovitim grupama imali su priliku da se zabave, upoznaju jedni druge i igraju fudbalski turnir.

“Kroz svoj posao i angažman u sportu nastojim da što više pozitivnih i dobrih stvari obezbjedim za djecu Gornjeg Vakufa – Uskoplja bez ikakvih podjela i razlika. Ideja ovog projekta je promoviranje sporta kao važnog društvenog i životnog sadržaja za kvalitetno odrastanje i stvaranje što humanijih pogleda na društvo, vršnjake, svijet u kojem živimo. Drago mi je da je jednodnevnom druženju prisustvovalo više od 70 dječaka i djevojčica koje pohađaju različite osnovne i srednje škole i koji treniraju različite sportove”, kazao je Čajdin za Radiosarajevo.ba.

Djeca su, kaže Čajdin, uživala u igri i zabavi, te sa osmijehom na licu provela jedan dan na sportom terenu sa svojim vršnjacima i na kraju poručila da se nadaju da će u narednom periodu biti više ovakvih stvari u našem gradu.

“Sama organizacija projekta kroz nekoliko stanica bila je usmjerena na sportskim aktivnostima za razvoj djece; razvijanje međuljudskih odnosa;
educiranje djece i mladih u sportskim i životnim aktivnostima za što kvalitetniju međuvršnjačku i međuljudsku saradnju kojom se suzbijaju nasilje, nepravedan stav u rodnoslovnim komponentama”, dodao je Čajdin.

Raduju se novim sličnim projektima, uz nadu će uskoro imati priliku za ponovne susrete.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79