(FOTO) Evo kako sami možete izraditi zaštitnu masku za lice

Prema preporukama stručnjaka, u nedostatku jednokratnih maski i jednokratnih respiratora, u borbi protiv virusa i širenja zaraze uspješne su i maske od bilo kojeg materijala veće gustoće.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Upravo zbog toga dajemo vam upute kako da, uz malo truda i znanja u nastavku, sami napravite maske od tekstila za svoje najbliže, a nemojte zaboraviti i na druge starije i nemoćne.

1. KORAK

Prema predlošku (šablonu) koji možete pronaći OVDJE skrojite/izrežite komad tekstila od odgovarajuće tkanine. Označiti na bočnim stranama pozicije za slaganje nabora (falti) kako je to prikazano na šabloni.

2. KORAK

Porubiti gornji i donji rub maske, duplim podvijanjem.

3. KORAK

Na bočnim stranama složiti nabore prema oznakama i učvrstiti štepom. Nabore formirate tako da na prvoj crti preklopite tkaninu i nabor postavite na slijedeću oznaku iznad i tako do zadnje oznake.

4. KORAK

Sjeći dvije trake od uske lastike, dužine 25 cm. Ovisi o vašoj želji možete povečati ili smanjiti dužinu lastike.

5. KORAK

Spojiti krajeve lastike.

6. KORAK

Porubiti bočne strane maskice duplim podavijanjem i u šav ušiti lastike. Vaša zaštitna maska je gotova. Zaštitite sebe i svoje bližnje!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79