(FOTO) Evo kako su osuđenici KPZ Sarajevo proslavili Novu godinu

Euforija koja svuda oko nas vlada tokom novogodišnjih praznika uveliko se osjeti i u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu koji se nalazi u centru grada. Iza zidina i izolovano od ostatka svijeta novu 2019. godinu je dočekalo više od 175 osuđenika i to uz svečani ručak i večeru, te cjelovečernji TV program.

Mjere sigurnosti

Pripreme za najluđu noć među osuđenima i osumnjičenima za različita krivična djela, počevši od dilanja drogom, pa preko krađa i razbojništava, sve do ubistava i organiziranog kriminala, u vrijeme naše posjete bile su uveliko u toku, piše Oslobođenje.

Na samom ulazu u KPZ Sarajevo i nakon prolaska kroz dvoja sigurnosna vrata, uz jake mjere obezbjeđenja, ušli smo u prostor gdje je smještena “cenzura”, odnosno rendgen-aparat sa trakom na koju se stavljaju stvari koje stižu za pritvorenike i osuđenike.

Sa lijeve strane se nalazi ukrašena jelka, a dvojica policajaca neprestano pretresaju pridošle stvari. Sveukupno ostavlja dojam pravog prazničnog slavlja.

Kako saznajemo od direktora KPZ-a Faruka Zubčevića, tri osuđenika su za najluđu noć bila van zatvora, dok je jedan od njih noć proveo u samici.

– Radi se o osuđeniku kojem je ta disciplinska mjera izrečena već ranije, te o onima koji imaju primjerno vladanje i koji su izdržali više od polovine svoje kazne, pojasnio je za Oslobođenje direktor KPZ-a.

Ostali zatvorenici će najluđu noć, vjerovatno, provesti u dnevnom boravku, u kojem će biti smještena još jedna jelka, a za čije su se kićenje osuđenici u vrijeme naše posjete zatvoru pripremali.

– Nekog posebnog čašćenja neće biti jer se ipak moramo pridržavati jelovnika koji je osuđenicima propisan zakonom. U svakom slučaju, bit će im puni stolovi hrane i sokova, i to onih u staklenim flašama, navodi naš sagovornik i ističe da osuđenici često organizuju mini slavlja u svojim ćelijama i počaste se hranom koju dobiju i eventualnim poslasticama koje im stižu u paketima. Alkohol ili pak narkotici nisu im dozvoljeni.

– Obično se po nekoliko njih udruži u ćelijama i serviraju hranu te noć provedu uz TV program koji im je dozvoljen te večeri. Moći će, vjerovatno, ostati budni do 3 sata ujutro, kada će se gasiti svjetla. Ono što želim napomenuti jeste da se u ovom zatvoru prate propisi Komiteta ministara zemalja članica Vijeća Evrope, a u vezi sa zatvorskim pravilima, kao i sve preporuke Vijeća Evrope vezano za upravljanje zatvorskim sistemom, izvještaja Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i neljudskog ponašanja ili kažnjavanja CPT-a, sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, Ustavnog suda BiH, kao i domaće penološke prakse i drugih međunarodnih standarda kao što su Minimalna zatvorska pravila UN-a, naglašava Zubčević.

Predsjednik osuđeničkog kolektiva KPZ-a Sarajevo Darko Juričić, koji se, između ostalog, bavi organizacijom novogodišnje proslave, kaže da je “prevaspitna služba osuđenicima izašla u susret”.

– Tako se za novogodišnju noć možemo čuti sa članovima naših porodica i da im čestitamo Novu godinu. Bit će nam duže upaljeno svjetlo, a u okviru naših mogućnosti ćemo organizirati druženje. Mislim da ćemo u odnosu na druge ovakve institucije dočekati Novu godinu normalnije, a zahvaljujući našoj upravi, kaže Juričić, koji trenutno služi kaznu od godinu i po zatvora zbog pokušaja pljačke.

Porodični paketi

Ovaj više puta osuđivani zatvorenik navodi da je donedavno KPZ Sarajevo bio u priličnom rasulu, ali da su se, dolaskom Zubčevića na čelo KPZ-a, stvari umnogome poboljšale. Pojašnjava da je većina osuđenika radno angažovana, te da tako “ubijaju vrijeme”.

– Vjerujem da se više ovdje neću vratiti. Dat ću sve od sebe. Poželio sam ne samo kući već sve, a najviše slobodu. To je, zapravo, ne jedina, ali jeste najveća želja svih osuđenika, priča Juričić. Pojašnjava da će skupa sa ostalim zatvorenicima na najluđu noć imati svečani ručak, te da je u vrijeme naše posjete sa glavnim kuharom dogovarao šta će se pripremati.

– Pitao me je i za božićne praznike šta da spremi. Sve se radi u okviru mogućnosti. Imamo mogućnost i da nam naše porodice donesu pakete u KPZ, ali sve prolazi kroz cenzuru. Mi koji smo u zatvoru, imamo jednu želju, koja nije jedina, ali jeste najveća, a to je da što prije budemo kući i nikada da se više ne vratimo u zatvor, zaključuje Juričić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79