(FOTO) Evo šta je urađeno do sada na gradilištu mostarskog bazena

 

Danas su u Mostaru nakon brojnih prolongiranja izašle građevinske mašine na lokalitet budućeg olimpijskog bazena, a ekipa portala Klix.ba je nakon radnog vremena građevinske firme Hering koja izvodi radove, obišla teren kako bi vidjeli šta se uradilo.

Zatekli smo prostor na kojem će se graditi olimpijski bazen kako je omeđen sa željeznim kocima, što je označilo početak pripremnih radova, nakon čega će se prema pravilniku postaviti građevinska ograda i teren za gradilište zaštiti.

Tako je neophodno dovesti kontejnere i opremu koja je potrebna za građevinske radove, te izvesti rušenje postojećih građevinskih objekata, među kojim je Udruženje Sunce, koje se treba preseliti u nekoliko stotina metara dalje sagrađen objekat piše Klix.

Intenzitet radova će bez sumnje na lokalitetu Južni logor narednih dana biti visok, jer je između izvođača radova i Grada Mostara prije devet dana sklopljen ugovor, prema kojem radovi moraju početi u roku od 30 dana, od dana potpisivanja.

Podsjetimo da su Gradskoj vijećnici Mostara 6. septembra gradonačelnik Mostara Mario Kordić, direktor Direkcije za izgradnju Kulturno sportskog centra u Mostaru Edin Prašo i direktor građevinske firme Hering iz Širokog Brijega Ladislav Bevanda potpisali ugovor za izvođenje prve faze radova koja podrazumijeva izgradnju konstrukcije, krova i fasade.

Stavljanjem svog potpisa na višemilionski ugovor, oni su zagarantirali da će se ugovoreni dio radova realizovati u roku od 18 mjeseci od ulaska u radove, koji po zakonu moraju početi najdalje u roku od 30 dana, odnosno do 6. oktobra ove godine.

Direktor građevinske firme Hering d.d. Široki Brijeg Ladislav Bevanda je tada kazao kako će njegova kompanija nastojati da napravi sve u skladu sa potpisanim ugovorom.

Podsjetimo da su u augustu prošle godine čelnici Mostara i Vlade Federacije uz svečanu ceremoniju ozvaničili početak radova na lokalitetu Južni logor, kad je na teren izvezen bager uz koji su se zvaničnici fotografirali, a nakon toga se na terenu ništa nije radilo.

Kako nam je ranije rečeno glavni projekat je kasnio zbog određenih korekcija, nakon čega je raspisan konkurs za odabir izvođača radova na prvoj fazi olimpijskog bazena u vrijednosti od 15 miliona KM bez PDV-a.

Sredstva u iznosu od devet miliona KM su osigurana iz federalnog budžeta, ostatak iz gradske kase, a mostarski gradonačelnik je u više navrata kazao, kako će se financijska konstrukcija završiti bez problem, te kad radovi krenu da neće biti stajanja do završetka.

Izgradnja olimpijskog bazena je investicija koja će premašiti 20 miliona KM i radit će se u dvije faze, a planirani rok izgradnje je dvije godine od uvođenja izvođača radova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79