(FOTO) Evo šta sve morate znati da biste izbjegli nesreću

Aleksandar Stojković (33) stradao je u saobraćajnoj nesreći kod Vranja nakon što je u njegovom automobilu eksplodirala plinska boca. Njegov brat Marjan Stojković kaže da je u pitanju plinska boca za grijanje koju je Aleksandar vozio na gradilište u Niš.

Ono što mi znamo je da je ta boca eksplodirala, možda se on ugušio i prije paljenja automobila – rekao je Aleksandarov brat Marjan Stojković.

I zvanična istraga je pokazala da je on upravljao pik-ap vozilom, koje se zapalilo tokom vožnje. Zaustavilo se kada je udarilo u bankinu, gdje je u potpunosti izgorjelo. Sve ukazuje da je uzrok ove stravične nesreće neispravna plinska boca koja se zapalila i eksplodirala.

Zbog ove i sličnih situacija u kojima je uzrok nesreće neispravna boca za plin od najveće je važnosti znati kako se njima pravilno rukuje, koje sve provjere je potrebno uraditi prije nego što se završi rukovanje i kako saznati koja boca je testirana, a koja nije.

Na svakih pet godina treba ispitati ispravnost boce. To se radi pomoću hladnog vodenog pritiska, pomoću koga se lako utvrdi da li je na boci došlo do popuštanja šavova ili do korodiranja same boce. Prilikom ove provjere na bocu se utisne žig, koji označava kada je bila posljednja kontrola – savjet je stručnjaka.

Kod svake promjene gasne boce, treba promijeniti i zaptivak između boce i redukcijskog ventila. Gas ima sposobnost razlaganja nekih gumenih materije i zato može doći do njegovog oštećenja. Poslije svake upotrebe treba dobro provjeriti da li je ventil od boce zatvoren, jer ukoliko nije, polako se pravi eksplozivna smjesa.

– Treba kontrolisati ispravnost crijeva, jer ako je krto i dugo se koristi, može doći do sitnih pukotina koje se ne mogu odmah opaziti. Ispravnost crijeva možemo ispitati običnom sapunicom od deterdženta. Crijevo treba premazati, pustiti gas i ukoliko se prave mjehurići, znak je da crijevo nije dobro i da ga treba zamijeniti – kažu stručnjaci.

Ne treba paničiti, jer tada ne može doći do eksplozije. Treba uzeti debelo ćebe, prekriti bocu i tako ugasiti vatru. Zatim je potrebno dobro zatvoriti ventil.

Evo još nekih savjeta:

– Boce kupovati isključivo kod ovlašćenih distributera koji posjeduju maloprodajna mjesta TNG-a (zamjena prazne za punu bocu)

– Boce ne držati u prostorijama koje se nalaze ispod nivo zemlje

– Prilikom korištenja bocu treba postaviti na propisana rastojanja od izvora toplote i izvora paljenja (na primjer dva metra od peći, jedan metar od šporeta koji koristi TNG )

– Bocu uvijek držati u vertikalnom položaju

– Oko boce se ne smije držati zapaljivi materijal (novine, krpe…)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79