(FOTO) FUCZ iz Kaknja uklonili 75 mina

Izlaskom na teren  timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) utvrdili su da se radi o većoj količini protivtenkovskih i tromblonskih mina.

Raščišćavanjem ruševine otkriveno je 20 komada protivtenkovskih mina i 55 komada tromblonskih mina. Sva sredstva su tokom dana izvučena iz ruševine, te su pregledana kako bi se utvrdilo da li su stabilna za transport i skladištenje. Uz policijsku pratnju i u skladu sa predviđenim procedurama sredstva su transportovana od mjesta pronalaska do mjesta za privremeno odlaganje a u kasnim poslijepodnevnim satima zbrinuta su u skladištu za privremeno odlaganje eksplozivnih sredstava gdje će ostati do njihovog uništenja.

Nakon što je Federalni operativni centar civilne zaštite u srijedu 17.4.2019. godine primio prijavu o postojanju sumnje da se na lokalitetu Stupe na području općine Kakanj u srušenoj štali nalazi zatrpana veća količina eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata (1992-1995.) timovi za UES FUCZ  odmah sutradan, 18.4.2019. godine, izašli su na teren kako bi potvrdili tačnost informacija i uklonili eksplozivna sredstva. Pregledom lokacije utvrdili su da se radi o većoj količini protivtenkovskih i tromblonskih mina.

Pored pripadnika FUCZ na lice mjesta izašao je i dežurni tužilac koji je obavio uviđaj.

Raščišćavanjem ruševine otkriveno je 20 komada protivtenkovskih mina i 55 komada tromblonskih mina. Sva sredstva su tokom dana izvučena iz ruševine i pregledana kako bi se utvrdilo da li su stabilna za transport i skladištenje. Kako je bilo potrebno transportovati pronađena sredstva do mjesta na kojima će se privremeno odložiti  do njihovog uništenja, pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona obezbjeđivali su i pratili  transport od mjesta pronalaska do skladišta za privremeno odlaganje. Uklonjena eksplozivna sredstva su u skladu sa predviđenim procedurama transportovana i u kasnim posljepodnevnim satima zbrinuta u skladištu za privremeno odlaganje eksplozivnih sredstava gdje će ostati do njihovog uništenja.

 

Dok policija zaustavlja vozove i autobuse, grad Bihać svakodnevno postaje “bogatiji” za novih 100 migranata

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments