(FOTO) FUCZ očistio još 120.828 m2 u Općini Odžak

Četiri kilometra zapadno od mjesta Šamac u općini Odžak završen je deminerski zadatak “Prud – 6 pera” ukupne površine 120.828 m2.

Na ovom zadatku su bili angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite “Orašje B”,“Tuzla B”, POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva) i mašinski timovi sa mašinama za deminiranje i uklanjanje građevinskog otpada.

Sjeveroistočnu granicu rizične površine predmetnog zadatka predstavljao je vodotok rijeke Save, te je izvođenje operacija tehničkog izviđanja bilo moguće vršiti isključivo u sušnom periodu kada je vodostaj rijeke Save nizak. Cijelom dužinom uzodbrambene nasipe uočene su depresije tla u kojima se zadržavala voda što je usporavalo tok radova na zadatku.

Projekt izgradnje i održavanja plovnosti rijeke Save osigurava ekonomski prosperitet Bosne i Hercegovine a završetkom ovog zadatka omogućeno je izvođenje radova na izgradnji infrastrukturnih objekata na obali rijeke Save u cilju održavanja plovnog puta i sprečavanja urušavanja obale.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79