(FOTO) Iranska vlada pogubila prvaka u hrvanju, ni Trump ga nije mogao spasiti

Iranski hrvač Navid Afkari (27) pogubljen je nakon što je osuđen jer je na smrt nožem izbo zaštitara na antivladinim protestima 2018., javljaju danas iranski državni mediji.

“Afkari je pogubljen jutros nakon što je zakonska procedura provedena do kraja na insistiranje roditelja i porodice žrtve”, prenijeli su mediji riječi predsjednika pravsudnog odjela u pokrajini Fars.

Inače, Afkari je osuđen zbog smrti zaštitara na dvije smrtne kazne, a prošle sedmice je Međunarodno udruženje sportista (WPA) pozvalo na izbacivanje Irana iz svjetskog sporta ako ga tamošnje vlasti pogube.

Naime, postojala je sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje, a aktivisti za ljudska prava su tvrdili da je uspješni hrvač samo mirno protestvovao. Navidov advokat je tvrdio kako nema dokaza za njegovu krivnju, dok je iransko pravosuđe negiralo tvrdnje o mučenju.

“Nožem je ubio nevinog čovjeka i priznao je na sudu. Sud je donio smrtnu kaznu na temelju jakih dokaza, a Vrhovni sud je podržao takvu presudu”, navodi se u saopćenju suda.

Podsjetimo, predsjednik najjače MMA organizacije UFC Dana White nedavno je objavio video u kojem je molio Iran da ne pogubi mladog hrvača. White je tada u pomoć čak pozvao i svog prijatelja Donalda Trumpa, ali ni poruka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država nije uspjela spasiti Afkarija prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79