(FOTO) Jedan od zlostavljača malog Smaje nije dočekao kaznu: Djed Emir Lipa umro nakon suđenja

Jedan od zlostavljača troipogodišnjeg dječaka Smaje Ćesira, koji je u februaru 2014. umro od posljedica monstruoznog premlaćivanja, nije dočekao svoju kaznu. Riječ je o dječakovom djedu Emiru Lipi, koji je umro ne dočekavši presudu Vrhovnog suda Federacije BiH.

Nova odluka

Informaciju o smrti Emira Lipe potvrdio nam je sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Jasenko Ružić, koji je vodio prvostepeni postupak u predmetu protiv Smajinih ubica. Nezvanično saznajemo da je Emir Lipa umro prošle godine, nekoliko mjeseci poslije ponovljenog suđenja.

Smajo Ćesir: Svirepo ubijen
Smajo Ćesir: Svirepo ubijen
loading...

Poznato je da su glavni zlostavljači i ubice malog Smaje njegova majka Ena Lipa i očuh Salih Arnautović, koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora od po 40 godina.

Vrhovni sud je, nakon potvrđivanja ove kazne majci i očuhu, ukinuo prvu presudu u dijelu kojim su njih dvoje te nana Munira i djed Emir Lipa optuženi za druga krivična djela.

Još se, naime, čeka odluka Vrhovnog suda FBiH o ukidanju ili potvrđivanju presude od aprila prošle godine, kojom su dječakovi majka Ena Lipa i njen nevjenčani suprug Salih Arnautović, nakon ponovljenog postupka, osuđeni na još ukupno 12 i po godina zatvora.

Više djela

Kazna im je izrečena zbog nasilja u porodici, nanošenja lakših i težih povreda te zbog zapuštanja i zlostavljanja djeteta.

Majka Ena Lipa i očuh Salih Arnautović na izdržavanju kazne
Majka Ena Lipa i očuh Salih Arnautović na izdržavanju kazne

Emir i Munira Lipa, koji su se branili sa slobode, tada su bili osuđeni su na po dvije i po godine zatvora za nasilje u porodici i nanošenje lakših povreda.

Krvarenje u mozgu 

Arnautović i Lipe kontinuirano su od sredine decembra 2013. tukli malog Smaju u kući u Hadžićima. Očuh i majka su 25. februara 2014. pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem sa metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Udarci koje su mu zadali, izazvali su krvarenje u mozgu i otok, što je dovelo do smrti. Na tijelu dječaka pronađeno je više od 30 lakših i više težih povreda.

Loading..