(FOTO) Prije 2 godine povučeni sa tržišta: Prodaju ventilatore koji mogu uzrokovati strujni udar i požar!

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine i tržišne inspekcije entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine provele su proaktivni nadzor električnih ventilatora u periodu april – decembar 2018. godine. Cilj je bio da se stekne uvid u kojoj mjeri su električni ventilatori koji se stavljaju na tržište Bosne i Hercegovine sigurni za korištenje.

Procjenom rizika je ustanovljeno da tri neusklađena proizvoda predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače. Odnosno, proizvodi za korisnika predstavlјaju opasnost od strujnog udara i požara. Za tri opasna proizvoda su naložene mjere povlačenja s tržišta, obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata, a u jednom slučaju je izrečena i mjera uništavanja proizvoda.

Jedan od ta tri proizvoda je i Električni ventilator Bowen Sky tip FS 1619. On je te godine bio povučen iz upotrebe jer je površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu bila manja od minimalno dozvoljene, saznaje portal Crna Hronika.

Nadležna inspekcija je tada naložila mjeru povlačenja proizvoda sa tržišta i obavještavanja potrošača.

Međutim, kako piše portal Crna Hronika, prije samo par dana isti ventilator je uočen u poslovnicama trgovačkog lanca Bingo. Nije poznato da se odluka Agencije u toku ove dvije godine promijenila, niti da je proizvođač promijenio sporne specifikacije proizvoda. Stoga čudi da su se prodavači odlučili ponuditi ove ventilatore u vrijeme kada je njihova potražnja uvećana porastom temperatura i dolaskom toplotnog vala u BiH.

Ukoliko uočite sporni proizvod, obavijeste nadležnu inspekciju. A ako ste ga već kupili, isti odmah prestanite koristiti i vratite u trgovinu.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79