(FOTO) Kako u Banjaluci obilježavaju neustavni Dan RS: U defileu učestvuje skoro 3.000 osoba

U manjem bh. enitetu danas se na Trgu Krajine u Banjoj Luci slavi neustavni dan RS. Tom prilikom je upriličen svečani defile, a kroz okupljene su prošli počasni vod i veterani RS.

Zvanice su predvođene članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom stigle na binu. Defile je zvanično počeo nakon što je Vitomir Petričević, komandat počasne jedinice MUP RS, predao raport predsjednici RS, Željki Cvijanović.

U defileu učestvujue najveći broj učesnika do sada, skoro 2.800.

Dodik je na proslavu stigao u društvu ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, a okupljeni su mu skandirali “Mile, Mile”.

Prema programu obilježavanja, veliki koncert povodom 30 godina postojanja Republike Srpske biće održan u Istočnom Sarajevu u nedjelju, 9. januara sa početkom u 19.30 časova.

Dana Republike Srpske biće obilježen u Brčko distriktu u ponedjeljak, 10. januara.

Tim povodom u 11.30 časova biće polaženi vijenci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u 12.15 časova.

Galerija Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske obilježava Dan Republike izložbom “Vječiti Dučić”, u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, čime je započela i svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu.

Ova izložba je otvorena 20. decembra 2021. godine.

Pregled odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Čitav postupak, za koji u Republici Srpskoj preovladava mišljenje da je političke prirode, pokrenut je u januaru 2013. godine zahtjevom tadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Prvo je Ustavni sud BiH 2015. godine proglasio neustavan dio Zakona o praznicima u kojem se 9. januar obilježava kao Dan RS, te osporio vjerski krakter obilježavanja.

“Stoga, Ustavni sud smatra da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva.”

  Kružni tok Husino: Ogromne kolone na ulazu u Tuzlu

Ovoj odluci prethodila je Deklaracija kojom je Narodna skupština zaključila da je osporavanje odredbi Zakona o praznicima „isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine”.

Narodna skupština raspisala je i održala referendum kojim su građani 9. januar masovno prihvatili kao datum obilježavanja praznika i na toj osnovi je donesen posebni Zakon.

Ustavni sud, nedugo za tim, poništio je rezultate referendum. Proveden je, naveli su, na osnovu Odluke za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom. Devet delegata iz Vijeća naroda RS potom podnosi zahtjev za ocjenu ustavnosti novog zakona. Ustavni sud BiH marta 2019. potvrđuje neustavnost dijela zakona koji se poziva na potvrđenu volju građana. Sud navodi da odlukom ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika niti pravo Narodne Skupštine da raspiše refeendum o novom datumu proslave Dan RS.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79