(FOTO) Klanjana dženaza Hanifi Đogaz, nije mrzila iako su joj u genocidu ubili troje djece i muža

Na mjesnom mezarju Đogazi kod Srebrenice danas je klanjana dženaza i obavljen ukop Hanife Đogaz, kojoj su u ratu i tokom genocida u Srebrenici ubijeni sinovi Samir i Sabahudin, kćerka Subhija i suprug Hamed.

 

Umrla srebrenička majka Hanifa Đogaz: Ostala je željna svojih Samira, Sabahudina, Subhije i Hameda

 

Ratna bolničarka

Subhija je bila ratna bolničarka i poginula na Jezeru 1993. godine kada je na liniji previjala ranjenike.

Ukopana je u rodnim Đogazima. Njen suprug Hamed i sinovi Samir i Sabahudin poginuli su u julu 1995. godine kada su se kroz šumu probijali do slobodne teritorije. Nakon identifikacije vječni smiraj našli su u Memorijalnom centru Potočari.

Dženazu je predvodio Faruk ef. Hasanović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

 

Iza Hanife Đogaz ostala je kćerka Raza, koja živi u Sarajevu i na čijim je rukama Hanifa preminula, dok druga kćerka Dževa živi u Australiji i ona nije mogla doći da isprati majku na vječiti smiraj.

Živjela bez mržnje

– Dosta je majki koje su otišle sa ovog svijeta i koje neće imati koga ostaviti iza sebe. Rahmetli majka Hanifa bila je žena za primjer drugima. Živjela životom jedne muslimanke, prave muslimanke, koja je upućivala i druge u vjeru islam. Pored svega što je preživjela i doživjela nikada nije iskazala i na njoj se nije mogla primijetiti nekakva mržnja, ili nekakva osveta – kazala je Fazila Efendić, predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“, čija je Hanifa bila članica.

Tugovala 25 godina

Više od 25 godina Hanifa je tugovala i živjela od uspomena za svojim najmilijim. Kako je govorila, svaki dan je gledala staze po kojima su se njeni najmiliji igrali. Vratila se u svoje Đogaze, gdje je živjela sve do odlaska u sarajevsku bolnicu prenosi Avaz.

– Živim da se sjećam, oplakujem i uzdišem. Ne znam ni kako je insan živ nakon svega. Živi se jer se mora. Nisam ja jedina koja je izgubila sinove, mnoge su majke izgubile sinove. Svakom je njegova bol najteža, svakog njegova rana najviše boli – govorila je Hanifa Đogaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79