(FOTO) Ko je dužan uklanjati ledenice i snijeg?

Brojne općine ponovo su pozvale stanare i upravitelje zgrada da uklone snijeg i ledenice sa svojih objekata. Naša ekipa danas je i na području općine Vogošća zabilježila nekoliko snimaka na kojima se vidi da sa gotovo svake zgrade ledenice prijete prolaznicima.

Jedino je pored zgrade Općine Vogošća jedan dio prostora označen upozoravajućom trakom.

loading...

Na većini drugih objekata nema sličnih upozorenja.

Iz sarajevske Općine Centar podsjećaju da je snijeg, koji proteklih dana pada, stvorio snježni pokrivač na krovovima zgrada, a zbog izuzetno niskih temperatura stvaraju se ledenice koje predstavljaju opasnost za pješake, piše Hayat.

– Poznato je da prolaznicima i parkiranim automobilima, nerijetko, prijeti opasnost od obrušavanja snijega i leda s krovova zgrada. U smislu preventivnog djelovanja na zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća apelujemo na građane, tačnije vlasnike i upravitelje zgrada da poduzmu sve aktivnosti za bezbjedno uklanjanje leda i snijega s krovova i ispred svojih stambenih objekata – saopćeno je iz Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar.

Iz općinske službe, istovremeno, podsjećaju građane, tačnije vlasnike i upravitelje zgrada, na njihove obaveze koje proizilaze iz Zakona o prostornom uređenju („Sl. novine Kantona Sarajevo“ br. 7/05 čl. 143, 145. i 159) i Zakona o komunalnoj čistoći („Sl. novine Kantona Sarajevo“ br. 11/97 čl. 47).

Stoga se građani pozivaju da lično ili preko svojih upravitelja provjere stanje i po potrebi hitno uklone snijeg i led s krovova i ispred svojih zgrada.

Jutros je i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u skladu s Zakonom o zaštiti na radu, preporučuje poslodavcima da, usljed vremenskih neprilika izazvanih snježnim padavinama i niskim temperaturama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti štetne posljedice po zdravlje radnika.

Preporuka je poslodavcima da radnicima skrate radno vrijeme, te razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom, ukoliko procesi rada to dozvoljavaju. Pored toga, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja vremenskih neprilika radnicima omoguće korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ukoliko je proces rada organizovan tako da nisu mogući skraćivanje radnog vremena ili prekid obavljanja poslova na otvorenom, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike preporučuje da poslodavci za vrijeme trajanja vremenskih neprilika, u zavisnosti od vrste rada i radnog mjesta radnika, poduzmu potrebne aktivnosti na osiguranju sigurnosti i zdravlja radnika, posebno kada je riječ o adekvatnoj zaštitnoj opremi i odijevanju radnika, saopćeno je iz tog ministarstva, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Loading..