(FOTO) Ko je kriv za saobraćajni kolaps u BiH?

Zbog popriječenih teretnih vozila obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-17 u mjestu Donja Jablanica. Ekipe službi za održavanje puteva su na terenu, ali položaj popriječenih vozila, te intenzivne padavine, znatno otežavaju njihov rad. Molimo vozače koji su planirali putovanje ovom dionicom, da odlože putovanje do stabilizacije vremena.

Nove padavine usporavaju saobraćanje na većini puteva u našoj zemlji. Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Na dionicama: Bihać-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Drvar, Jablanica-Drežnica, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Sarajevo-Rogatica i Sarajevo-Foča, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na putevima: Tarčin-Konjic, Kladanj-Vlasenica-Han Pijesak, Novi Travnik-Bugojno i Donji Vakuf-Travnik, kao i na putevima od Livna prema Kupresu, Glamoču i Bosanskom Grahovu.

Na putevima u jugozapadnim krajevima jak vjetar povremeno stvara sniježne nanose. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu M-15 Šuica-Livno preko planinskog prevoja Borova Glava, upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz i savjetujemo maksimalno opreznu vožnju.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo, zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na ostalim graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Na GP Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments