(FOTO) Koji su proizvodi na policama u bh. trgovinama najopasniji i odakle nam dolaze

Iz Agencije savjetuju da kupci, prilikom kupovine određenog proizvoda, provjere da li je proizvod adekvatno označen, da li je na proizvodu jasno naznačena robna marka, naziv proizvođača ili uvoznika i njegova adresa

Tokom prošle godine Agencija za nadzor nad tržištem u Bosni i Hercegovini kontrolisala je 242 modela proizvoda, od čega je 146 modela, 26.400 komada, bilo neusklađeno sa propisima, a ponuđeno u prodaji građanima u BiH.

– Agencija u skladu sa zakonom o nadzoru nad tržištem u BiH kroz saradnju sa nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko Distrikta provodi aktivnosti koje se tiču nadzora sigurnosti proizvoda stavljenih na tržište BiH. Sigurnost proizvoda definisana je Zakonom o općoj sigurnosti proizvoda i posebnim tehničkim propisima. U praksi to znači da se na tržište mogu stavljati samo proizvodi koji ispunjavaju sigurnosne zahtjeve definisane u navedenim propisima. Za ispunjavanje sigurnosnih zahtjeva odgovorni su proizvođači, uvoznici i distributeri koji stavljaju proizvode na tržište, dok Agencija u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima nadzire ispunjavanje propisanih obaveza proizvodača, uvoznika i distributera. U slučajevima kada se ustanovi da proizvodi nisu usklađeni sa propisanim zahtjevima preduzimaju se mjere s ciljem usklađivanja proizvoda ili mjere povlačenja proizvoda sa tržišta – pojašnjavaju za Faktor iz Agencije.

Ističu da kvalitet proizvoda i njegova sigurnost ne moraju biti u bliskoj vezi.

– Siguran proizvod je onaj koji ne ugrožava imovinu, život i zdravlje korisnika, dok kvalitet proizvoda definiše odnos želja i potreba korisnika i njihove realizacije od strane proizvođača – navode.

Agencija u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima definiše Godišnji plan nadzora nad tržištem.

– Godišnji plan nadzora nad tržištem rezultat je različitih analiza prilikom kojih se uzimaju u obzir različiti faktori. Značajan faktor u ovim analizama je rasprostranjenost određenih proizvoda koji su po svojim svojstvima i funkcionalnim karakteristikama bitni za svakodnevni život potrošača, tako da svake godine kontrolišemo električne proizvode koji se koriste u domaćinstvu, igračke, opremu za djecu… Također, nadzor planiramo tako da svake godine kontrolišemo proizvode koji su namijenjeni osjetljivim grupama potrošača, prije svega mislimo na djecu. Dodatno u našem fokusu su i električni alati, lična zaštitna oprema, građevinski proizvodi, te razni predmeti opće upotrebe – ističu iz Agencije.

Rezultati provedenih aktivnosti nadzora Agencije, kako ističu, pokazuju da su za potrošače ozbilјan rizik predstavljali: laserski proizvodi, električni uređaji, igračke, proizvodi za djecu, lična zaštitna oprema, stolice, mašine i hemijska sredstva.

Analizom rezultata nadzora iz 2018. godine, ustanovlјeno je da najviše nesigurnih proizvoda s ozbiljnim rizikom za potrošače vodi porijeklo iz Kine, 82 posto – kazali su za Faktor.

Iz Agencije savjetuju da kupci, prilikom kupovine određenog proizvoda, provjere da li je proizvod adekvatno označen, da li je na proizvodu jasno naznačena robna marka, naziv proizvođača ili uvoznika i njegova adresa.

– Ukoliko se radi o nekom složenom proizvodu za čije korištenje je potrebno uputstvo, nephodno je da to uputstvo bude priloženo uz proizvod i da bude napisano na nekom od službenih jezika Bosne i Hercegovine – zaključuju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79