(FOTO) Kome je bačena eksplozivna naprava u Sarajevu: Muškarac bacio bombu na pogrešnu kuću

U Sarajevu u ulici Mrakuša br. 2 u Općini Centar večeras oko 20 sati je u dvorištu kuće aktivirana nepoznata eksplozivna naprava.

Kako je potvrdila Mersiha Novalić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo, prilikom aktivacije nije bilo povrijeđenih osoba te je pričinjena samo materijalna šteta. Kako javlja “Avazov” reporter sa lica mjesta, može se vidjeti da je u eksploziji oštećena kuća i automobil koji je bio parkiran u blizini.

Policija je na terenu i obavlja uviđaj. Pogledajte fotografije sa mjesta događaja.

(FOTO) Stanovnici Soukbunara na rubu incidenta: Objekat ćemo srušiti mi, nemamo više šta izgubit

“Kako doznaje portal Crna-Hronika eksplozivna naprava bačena je na pogrešnu zgradu. Ovo je klasični pritisak protiv komšija koji se mjesecima bore protiv nelegalnog objekta koji se gradi u Sarajevu.

I kada smo digli glas, krenuli su napadi pljačke, pokušaj ubistva . itd itd.. i da…mislim da su eksplozija nema veze sa uposlenicom Općine Starog grada.. Ovo je u pitanju građevinska mafija a ja sam na drugoj strani sa 20 komšija…a Bingo je jak.” – izjavio je komšija Elmedin Medo Kobiljak za portal Crna-Hronika.”

Očevici navode da je eksplozija bila vrlo snažna, a također je oštećen i automobil koji je bio parkiran u blizini.

U toj kući žive Emir i Alija Švraka, nezvanično je potvrđeno za Klix.ba. Emir je vlasnik objekta, a Alija je njegova supruga, inače pomoćnica načelnika za Opću upravu i inspekcijske poslove, dugogodišnja uposlenica inspekcije u Općini Stari Grad.

Zbog toga je i načelnik ove općine Ibrahim Hadžibajrić došao na mjesto događaja i prisustvovao vršenju uviđaja

Podsjećamo građani mjesecima, godinama bije bitku za živote i imovinu desetina stanovnika Soukbunar. Na ovoj lokaciji se zahvaljujući nelegalnoj izgradnji pokrenulo klizišta koje prijeti stanovnicima, a ugrožen je i rezervoar Skenderija na kojem su očite pukotine.

Danas je poslao posljednje upozorenje načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću, ali i gradonačelnici Benjamini Karić i predsjedniku Naroda i pravde Elmedinu Konakoviću koji su se oglušili na brojna upozorenja i molbe građana sa ovog područja. 

– Javno prozivam gradonačelnicu Sarajeva i predsjednika Naroda i pravde pošto su se oglušili na dosadašnja tagovanja na postovima sa dokazima i informacijama koje se tiču  katastrofe koja se može (čitajte HOĆE)  kad tad očito  desiti i ugroziti ne samo uži  lokalitet MZ Soukbunar  nego i snabdijevanje vodom Opštine Centar i Stari Grad. Znači, cijeli grad Sarajevo.

–  Devastirana je lokacija rezervoara Skenderija i svih okolnih objekata uz nezakonito date dozvole o čemu postoje dokazi. Načelnik Mandić se oglušio o sve naše molbe i pisma. Ovo je katastrofa, rekla nam je jedna stanovnica ovog naselja koja strahuje od svake kiše jer je na zidu iznad kuće vidljiva pukotina koja svakim danom postaje sve veća.