(FOTO) Majka iz Zavidovića tvrdi: “Sina su mi pretukli zbog frizure. Škola želi sve to zataškati”

Slučaj vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi „Gostović“ u Zavidovićima, kulminirao je tako da je učenik devetog razreda morao biti hospitaliziran zbog tjelesnih povreda koje mu je nanio njegov vršnjak.

Erna Omerašević, majka dječaka koji je pretučen u svojoj školskoj klupi, ogorčena je na sistem obrazovanja, na direktora škole odnosno rukovodstvo koje je, mišljenja je ona, sve željelo zataškati. Potresena majka Erna ispričala je šta se zapravo desilo.

Njen sin, a što će kako čujemo, potvrditi i svi nastavnici, važi za jako mirno dijete, uzornog učenika. H.O. je 14-godišnjak koji voli školu, marljivo radi, uči…

Boli me što je sada njegova klupa prazna, što nema mog djeteta sad u njoj jer toliko voli školu – plačljivim glasom govori majka pretučenog dječaka.

H.O. tog kobnog dana nije poput svojih vršnjaka iskoristio odmor da izađe u školsko dvorište, da se odmori. Ostao je u klupi i ponavljao lekcije iz predmeta koji je trebao odgovarati – piše Hajat.

Friško ošišan zasmetao je svom školskom drugu koji mu je prišao i jednom ga udario u glavu provocirajući ga zbog frizure. I pored upozorenja pretučenog dječaka da prestane, nasilnik je to uradio još jednom, pa ponovio i treći put.

U tom momentu H.O. kako bi zaustavio nasilnika odgurnuo ga je od sebe tražeći opet da prestane. Njegov pokušaj odbrane zasmetao je nasilniku koji ga je krvnički tri puta pesnicom udario u nos, po licu… Krv je počela šikljati na sve strane. Od siline udarca H.O. je izgubio svijest, priča nam njegova majka.

Ono što je, pored toga što joj je dijete pretučeno, također boli je činjenica da se sve dogodilo u 9 sati, a da je roditelje škola obavijestila dva sata kasnije!

Nezadovoljni smo reakcijom. Zašto nas nisu odmah obavijestili šta se desilo, a požurili su što prije da sve očiste, operu krv sa poda, sa klupa.

S druge strane, odmah do škole je ambulanta u koju nisu odveli moje dijete! Još više sam ljuta na direktora odnosno rukovodstvo škole jer su mi zamjerili što sam fotografije objavila na Facebooku, što sam napisala šta se desilo mom djetetu!

Trećeg učenika koji je tu bio i sve slikao pozvali su u kancelariju na razgovor, ispitivali zašto je slikao, da to nije smio uraditi?! Pa, šta su mislili… da zataškaju cijeli slučaj? – priča nam majka dječaka.

Sina su odvezli u Dom zdravlja Zavidovići, i sa ozljednim listom se zaputili u policiju. Podnijeli su krivičnu prijavu protiv škole.

Danas su me obavijestili da im sutra dolazi inspekcija. Da, rekla sam, „dolazi vam jer smo je mi zvali. Šta ste mislili da ćemo šutiti?“. Njima smeta jer im se time naručio ugled škole! Zamislite! Pa, u kakvom mi društvu živimo! Neko nam pretuče dijete i mi kao roditelji moramo da šutimo?! Digla sam glas zbog svog djeteta, zbog druge djece kojima se, ne daj Bože, sutra slično može desiti – priča nam Erna.

Zar da ja svoje dijete ponovo pošaljem u školu sa naslnikom koji ga je pretukao?!

Dijete šaljem u školu da uči, da se nose lijepe uspomene, a ne da ispred njega gledam krvavi sto! On je njemu slomio nosnu kost, ima još povreda, a oni to gledaju kao nešto „malo“! Rekli su mi da će tom nasilniku smanjiti vladanje. Ma, o čemu oni pričaju? Zar da ja svoje dijete ponovo pošaljem u školu sa naslnikom koji ga je pretukao?!

Najmanje što očekujem je da se taj nasilnik prebaci u drugu školu. Kako će moje dijete pod strahom sjediti s njim?! Potresen je. On ne može spavati. Ima traume. Nisu nas kao roditelje podržali već su takvim stavovima podržali nasilje – ogorčena je majka dječaka.

Svjesno je, nastavlja, sve objavila na Facebooku.

S namjernom sam to uradila, a oni su očekivali da mi šutimo. E, ne može tako. Neko da mi dijete pretuče i da ja o tome ne pričam već da mislim o ugledu škole?! O tome su oni ranije trebali razmišljati. Nisam i ne želim tolerisati nikakve prijetnje da se sve zataška. Neće se zataškati i pravda mora izaći na vijelo. Angažirali smo advokata jer je ovo sramota za školu, za obrazovanje – završava naša sagovornica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79