(FOTO) Mještani Bradine: Nećemo dozvoliti smještanje velikog broja migranata

Stanovnici konjičkog mjesta Bradina večeras su poručili da im nije prihvatljivo da se veliki broj migranata smjesti u kasarnu za koju tvrde da se nalazi u blizini njihovih domova. Upozorili su da se kasarna nalazi u blizini škole i crkve.

Potcrtali su da su u toku dana saznali da vlast želi premjestiti migrante iz bihaćkog kampa Lipa u njihovo mjesto. Okupljanjem su izrazili javni protest planovima nadležnih.

Jedan od mještana je izjavio da je za dolazak migranata saznao danas u 13 sati. Kako je kazao, saosjeća se s migrantima, ali strahuje da bi oni, kako je naglasio, prevladili jer su mala lokalna zajednica.

“Imamo loša iskustva iz susjedne Općine Hadžići gdje oni rade jako loše stvari. To se ovdje ne može desiti ni pod koju cijenu”, poručio je.

Tvrdi da nisu ni riješeni imovinsko-pravni odnosi zemljišta na kojem je napravljena kasarna. Očekuje da će imati punu podršku načelnika Općine Konjica Osmana Ćatića za kojeg je naveo da je i on “zaprepašten” ovakvom odlukom.

Nastavnik Ramo Spiljak tvrdi da se u blizini kasarne, gdje su migranti planiraju smjestiti, nalazi osnovna škola. Prema njegovim riječima, škola je 30 metara udaljena od kasarne.

Prenio je zabrinutost direktorice škole Munevere Tinjak za sigurnost učenika. Istakao je da školu pohađa 50 đaka i da su građani odmah prepoznali da postoji mogućnost sigurnosne i humanitarne katastrofe.

Mještani su naveli blizinu škole samo kao jedan od razloga zašto ne žele otvaranje prihvatnog centr za migrantea u njihovom mjestu. Ukazali su i da bi oni dijelili isto dvorište s crkvom.

U više navrata su ponovili da neće dozvoliti smještanje velikog broja migranata. Ima i onih koji su spremni da prihvate manji broj ljudi, ali su pozvali nadležne da migrante rasporede i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, danas je veliki broj migranata iz kampa Lipa trebao biti prebačen na Bradinu. Da će Bradina biti mjesto gdje bi trebali biti zbrinuti nadleženi su objavili tek danas. Do tada se nije znalo gdje će biti smješteni. Kantonalna i općinska vlast tvrdi da nije bila informisana o ovom planu.

Prvobitno su trebali biti premješteni u prostorije bivše tvornice Bira, ali su se tome usprotvili građani Bihaća i lokalna vlast prenosi Klix.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79