(FOTO) Mještani Puhovca kod Zenice sami napravili sportski teren jer vlast nije reagovala

Nakon nešto više od godinu Gradska uprava Zenice nije dala mišljenje o izgradnji novog igrališta, mještani Puhovca su se sami angažovali i za veoma kratko vrijeme udruženim snagama napravili sportski teren s tribinom.

Ideja za izgradnju mjesnog igrališta stara je nekoliko godina, a nakon što je uništeno u poplavama 2014. godine, djelimično je sanirano prije dvije godine uz podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

U razgovoru za Klix.ba mještanin Rifet Spahić je kazao da je predsjednik mjesne zajednice Senad Pašalić napravio projekt izgradnje novog igrališta te ga predao u Gradsku upravu Zenice sa zahtjevom za izgradnju, ali odgovora nije bilo.

“Više od godinu gradska administracija se nije oglasila po navedenom zahtjevu. Mi smo odlučili poduzeti aktivnosti i vlastitim snagama izgraditi mjesni stadion. Na samom početku, prije započetih aktivnosti obratili smo se za pomoć našoj sugrađanki dr. Selvedini Sarajlic-Spahic koja je rodom iz Puhovca i zamolili za finansijsku pomoć. Vrlo rado je prihvatila tu ideju i obećala da će lično učestvovati u ovoj akciji i da će zamoliti svoje prijatelje koji učestvuju u humanitarnim aktivnostima da pomognu”, govori Spahić.

Kako je vrijeme odmicalo, igralište u Puhovcu je uz pomoć donatora dobijalo svoj novi izgled. Spahić ističe da je doprinos svih mještana ono što je najznačajnije u ovom projektu.

“Mještani su svojim ličnim zalaganjem nastojali smanjiti troškove koliko god je to moguće. Omladina je danima radila na izgradnji tribina, sanaciji ograde i drugim aktivnostima koje smo provodili. Veliki doprinos su dali i mještani koji se bave zanatskim poslovima”, dodaje Spahić.

Do završetka radova je ostalo još nekoliko detalja koji podrazumijevaju i uređenje okoline stadiona. No, mještani ne namjeravaju tu stati.

“Pored stadiona želimo napraviti igraonicu za manju djecu sa svim sadržajima i trenutno smo u aktivnostima vezanim za uređenje terena za postavljanje tih sadržaja. Naš društveni dom je u devastiranom stanju pa nam u budućnosti predstoje aktivnosti i za njegovu sanaciju. Smatramo da omladina i djeca koja žive na selu imaju pravo na sadržaje koje imaju i njihovi vršnjaci koji žive u gradskoj sredini ili bar na dio tih sadržaja. To je pored dobre putne infrastrukture jedan od preduslova da omladina ostaje da živi na selu”, zaključio je Spahić za Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79