(FOTO) Mještani strahuju za živote: Kašike u ladicama zveče od jake detonacije

Građani u naselju Živčići u blizini rudnika Đurđevik, zabrinuti su novim velikim udubinama na cesti. Posebno su zabrinuti za svoje domove. Čekaju se nalazi i preporuke rudarskih inspektora.

Prije dvije godine iz kuće je izmješten i isplaćen brat Nusreta Jagodića, a potom ove godine i on sa porodicom.

“Iseljen sam oko 15. februara. U četvrtak mi je javljeno da iselim do ponedjeljka. Ja sam se iselio zbog sigurnosti sebe i svoje djece. Oni mi plaćaju smještaj na drugom mjestu”, kazao je Nusret.

I Nusret i njegove ostale komšije život su proveli u ovom naselju gdje ima do 50 kuća. Navikli su na život uz rudnik, ali su se posebno uznemirili pojavom novog kratera uzrokovanog eksploatacijom rude koju vrši RMU Đurđevik. Za to imaju pojašnjenje.

“Ovdje se najvjerovatnije radi o propuštenoj proceduri prilikom uzimanja podzemnog, sigurnosnog stuba jame jer ovdje je sigurnosni stub jame i naseljenog mjesta. On se nije dirao 80 godina, odnosno, otkako jama egzistira od 1936. godine kada je bila ona stara. Pošto je jama završila, ovo je završna faza rudarenja što se tiče podzemne eksploatacije. Oni to koriste i, po nama, nezakonito eksploatišu”, kazao je Mehmedalija Trumić, mještanin Živičića.

“Obraćali smo se rudniku, gradu. Neke zaključke donesu, ali nema realizacije zaključaka. Jednostavno nas ne poštuju kao mještane ovog naselja”, dodaje mještanin Rasim Butković.

Evidentno je da kuće pucaju kao i zemlja, a mještani tvrde da ne spavaju posljednjih par noći. U sve tri smjene u rudniku se vrše podzemne detonacije.

“Vrše se jaka podzemna miniranja gdje građane u svako doba noći probudi ili u toku dana. Nema više vikenda, odmora, spavanja. To sve utiče na normalan život građana”, kaže Trumić.

“U nas koji smo ovdje bliže radilištima ispod zemlje, kuće se tresu. Vjerujte, kašike u ladicama zveče od jake detonacije”, dodaje Butković.

Pored svih problema, Nusret se želi vratiti u svoju kuću.

“Ja ću vjerovatno ponišiti ugovor sa rudnikom i vratiti se u svoju kuću. Nezadovoljan sam životom. Neću da budem podstanar pored svoje kuće”, poručuje.

Gdje je rješenje problema i kako pomoći ovim ljudima, N1 je pitao upravu RMU Đurđevik od koje nisu dobili nikakvu informaciju.

Posljednji krater koji se otvorio prije par noći prečnika je oko 50 metara. Najbliže kuće od njega se nalaze oko 100 metara. Mještani strahuju za svoje živote i još jednom pozivaju nadležne da reaguju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79