(FOTO) Mladi u BiH dijele iftare starijim sugrađanima uz poruku da nisu sami

Muslimani mjesec ramazan provode u postu, intenzivnijim ibadetima i sveopćem dobru, jer prema islamskom učenju, ovo je mjesec u kojem se dobra djela vrednuju više. Na vrata starijih, bolesnih i drugih sugrađana kojima je pomoć potrebna i ovog ramazana su zakucali članovi Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, u ovom gradu, ali i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, piše Anadolija.

Slijedeći praksu Božijeg poslanika Muhammeda a.s., da je dobročinstvo prema drugim ljudima način života, mladi uz podjelu iftara, obroka nakon posta, svojim starijim sugrađanima nastoje unijeti radost u njihove živote te im poručiti kako nisu sami.
Napravili liste socijalno ugroženih

Abdulgafar ef. Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, podsjetio je da je ramazan mjesec u kojem je počela objava Kur'ana, ali i mjesec posta u kojem vjernici ispunjavaju treću islamsku obavezu, šart.

– Ramazan je mjesec sveopćeg dobročinstva. Mi smo uoči ramazana na području Sarajeva, zajedno s našom vrijednom omladinom i imamima podijelili nekoliko hiljada paketa socijalno-ugroženim kategorijama našim džematlijama. I tokom ramazana posjećujemo naše džematlije koji su samci, ali i koji su u socijalnoj potrebi i darivamo im ramazanske iftare – rekao je Velić.

U razgovoru za medije ispred sarajevske Istiklal džamije, Velić je kazao kako su u ovu akciju uključili Mrežu mladih.

– U Sarajevu Mreža mladih broji nekoliko hiljada vrijednih omladinaca. Oni su zajedno sa svojim imamima napravili liste socijalno-ugroženih džematlija, vjernika, ali i onih koji su sami u svojim domovima, pa samo ih uoči ramazana posjetili s određenim hedijama (poklonima), a evo i u toku ramazana gotovo svaki dan ćemo ih posjećivati i nositi određene poklone – rekao je Velić.

Podsjetio je kako je to tradicija za ramazan, a cilj je da kod omladine izgrade svijest pomaganja onih kojima je pomoć potrebna. Istakao je kako je upravo mjesec ramazan najbolje vrijeme za ove aktivnosti.

Velić je kazao kako je teško nabrojati sve njihove ramazanske aktivnosti, jer su brojne, a posebno ističu humanitarne aktivnosti.

Dijeljenje paketa povratnicima

Ibrahim ef. Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, govorio je o projektu koji se realizira pod pokroviteljstvom Rijaseta Islamske zajednice, a u organizaciji Ureda za društvenu brigu, zajedno sa sarajevskim muftijstvom.

– Naš nijjet (namjera), ako Bog da je, da u realizaciji Mreže mladih podijelimo ovog ramazana 5.000 sarajevskih iftara. Uglavnom, te iftare dostaviti domu, kućama svima onih koji su socijalno-ugroženi, prije svega, a pogotovo onih koji su stari, iznemogli i bolesni – rekao je Malanović.

Podsjetio je kako je pandemija koronavirusa produbila patnju tih ljudi, jer je to kategorija ljudi koja je sada u najtežem stanju pogotovo zbog izolacije i distance.

– Na ovaj način mi im želimo poslati poruku da nisu zaboravljeni i da nisu sami – rekao je Malanović, koji je zahvalio prvenstveno mladima koji će dijeliti iftare, potom muftijstvu, ali i svima koji su doprinijeli realizaciji projekta, uključujući donatore, Ministarstvo vakufa Katara, humanitarne organizacije te pojedince, među kojima su i privrednici.

Prema njegovim riječima, dio sredstava je iz Fonda Bejtu-l-mala, koji sredstva dobija većinom iz zekata i sadakatu-l-fitra.

Malanović je kazao kako je Mreža mladih aktivna na području cijele BiH, a u toku godine realizira više od 150 projekata.

Prema njegovim riječima, iftari će biti dijeljeni na prostoru cijele BiH u organizaciji Ureda za društvenu brigu, a podijelit će i prehrambene i higijenske pakete.

– Prošle godine smo podijelili 10.000, i ove godine nam je cilj, zajedno s partnerima, donatorima uglavnom podijelimo pakete povratnicima, jer ipak oni su u ovoj vrijeme u najtežoj situaciji u ovo vrijeme. Zbog ekonomske situacije nemaju posao, socijalna primanja su vrlo mala, ali trebamo im ukazati da nisu sami – rekao je Malanović.

Na kraju je uputio apel i podsjetnik svim vjernicima da se na određeni način okrenu oko sebe.

– Pogotovo u ovo blagoslovljeno vrijeme ramazana. Da vidimo je li neko od naših najbližih, u potrebi. U našoj familiji, komšiluku, zajednici, jer nema ništa bolje do pomoći onome kome je pomoć potrebna – rekao je Malanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79