(FOTO) Muke osnovaca u Bijeljini: Učionice prokišnjavaju

Vanjski toaleti, truli prozori, vlažni zidovi i peći na ćumur u učionicama. Na katastrofalno stanje u velikom broju osnovnih škola u Bijeljini Srpskainfo je upozorila prije više od mjesec dana. Da li će semberski osnovci i naredne školske godine učiti u uslovima nedostojnim 21. vijeka? Sve su prilike da – hoće.

Podsjećamo, na području Bijeljine, drugog najvećeg grada u Republici Srpskoj, osnovnu školu pohađa 8.176 djece, u 12 centralnih i 33 područne škole.

Većina ovih škola „stanuje“ u oronulim zdanjima, izgrađenim prije 50 i više godina, koja decenijama nisu obnavljana.

Grad koji raspolaže godišnjim budžetom od respektabilnih 60 miliona maraka, nije se proslavio domaćinskim odnosom prema svojim školama, niti bog zna kakvim ulaganjima u njihovu obnovu.

U Bijeljini i okolnim selima, u ravnoj i bogatoj Semberiji u 12 škola u učionicama se loži vatra, u pećima na drva i ćumur. Dvije područne škole imaju vanjske toalete. U pet škola učionice prokišnjavaju.

Većina škola nema salu za fizičko, a dotrajala stolarija, propali krovovi i truli podovi su takoreći opšte mjesto, u većini seoskih, pa i u nekim gradskim školama.

Od svih tih problema za sada je izvjesno da će samo u dvije područne škole ovog ljeta biti uloženo ukupno 180.000 KM iz republičkog budžeta.

– Ministarstvo prosvjete Republike Srpske ove godine će uložiti dva miliona KM za prioritetne radove na sanaciji i rekonstrukciji školskih objekata, uglavnom područnih osnovnih škola širom Srpske, a od planirana dva milona, oko 180.000 KM će biti uloženo u dvije područne škole u Bijeljini – potvrdila je za Srpskainfo pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Nataša Cvijanović.

Nije precizirala koje će područne škole dobiti taj novac, niti koji će od brojnih problema u tim školama biti riješeni do početka iduće školske godine.

Uz to, područne škole u Bijeljini se bore sa ozbiljnim problemima, ali je situacija ipak najgrđa u dvije centralne škole, u selima Suvo Polje i Glavičice. Te se škole, po svemu sudeći, nisu našle na listi republičkih prioriteta.

Iz Grada Bijeljina, za sada bez konkretnog odgovora. Iz bijeljinske Gradske uprave ranije su za Srpskainfo odgovorili da je lokalna vlast samo djelimično odgovorna za katastrofalno stanje u školama.

– Osnovne škole su djelimično nadležnost Grada, a djelimično Ministarstva prosvjete, a najvećim dijelom rukovodstva škole. Što se tiče nadležnosti Grada, formirali smo komisiju i sačinili izvještaj. Poredaćemo i prioritete i tako ih rješavati – poručili su iz Gradske uprave krajem marta.

Prioriteti još nisu poredani, a najavljuje se da će to biti učinjeno do kraja maja, te da će se u obnovu škola ući uz pomoć švajcaskog „Karitasa“, kroz međunarodni projekt energetske efikasnosti. Međutim, za sada, sve je to još na dugom štapu.

Neki bi pomislili da je u pitanju ona stara „mudrost“, koja glasi: kad nećeš da riješiš problem, formiraj komisiju. Ali u slučaju semberskih škola ipak nije tako.

Komisija koja je osnovana na inicijativu Aktiva direktora osnovnih škola Bijeljine, izradila je detaljan izvještaj o stanju objekata osnovnih škola. Ali, izleda da je na tome sve stalo.

Jedan od autora tog izvještaja, Predrag Račanović, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ i predsjednk bijeljinskog Aktiva direktora osnovnih škol, kaže da za sada, od Gradske uprave nije dobio nikakvo zvanično obavJeštenje da će Grad učestvovati u sanaciji dotrajalih školskih objekata.

– Mi čekamo i nadamo se, jer, kao što znate, ljetnji raspust je jedino doba godine kada su u školama mogući građevinski radovi, a raspust uskoro počinje – kaže Račanović.

Dodaje da je iz Ministarstva prosvjete Republike Srpske, kao predsjednik Aktiva, dobio obaveštenje da će iz budžeta RS biti usmjerena „izvjesna sredstva“ za sanaciju semberskih škola.

Ali, škola u kojoj je Račanović direktor nije se našla na spisku onih koji će dobiti novac iz republičkog budžeta.

– U našoj područnoj školi u Amajlijama, koju pohađa 60 đaka, stolarija je u katastrofalnom stanju. Već godinama šaljemo molbe za zamjenu stolarije, ali do sada ni od koga nismo dobili novac za to – kaže Račanović.

Za zamjenu stolarije u ovoj područnoj školi, po predračunu iz 2020. godine, bilo bi potrebno oko 7.000 KM.

– Sada je to sigurno više, cijene rastu, ali ne vjerujem da nam je potrebno više od 10.000 KM. Ipak to nisu neke pare – kaže Račanović.

Nisu neke pare, ali kako god da se „poredaju prioriteti“ škola u Amajlijama se, izvjesno, neće naći na vrhu liste hitnosti. Jer, u mnogim drugim školama stanje je mnogo gore.

I prema nalazu komisije i prema priznanju gradskih vlasti, najteža je situacija u OŠ „Dositej Obradović“ u Suvom Polju.

Zgrada ove škole, koju pohađa 128 učenika, izgrađena je 1947. godine, kao dom za ratnu siročad. Od tada ovo zdanje nije ozbiljnije obnavljano.

Stolice i klupe u kojima sjede đaci su stare 70 godina. Podovi i stolarija su truli, zidovi ispucali, krov prokišnjava, u učionicama se loži vatra u starim pećima, fiskultrne sale nema, većina školskih prostorija je memljiva i vlažna. Kada kročite u ovu školu, kao da ste ušli u neki predpotopski crno – bijeli horor film.

Direktorka ove škole, Branka Stevanović, kaže da za sada nije dobila nikakve vijesti, ni iz Ministarstva, ni iz Gradske uprave o mogućoj sanaciji. Stoga i ne vjeruje da bi ovog ljeta moglo biti nekih radova, što znači da će i iduću zimu đaci dočekati uz peći na ćumur i ledene toalete.

– Ako je Ministarstvo odlučilo da za škole u Bijeljini izdvoji 180.000 KM, to bi, recimo, našoj školi bilo dovoljno da uvedemo centralno grijanje. Ali, očigledno to nije plan – kaže Branka Stevnović.

Dodaje da su predstvnici Gradske uprave i švajcarskog „Karitasa“ posjetili školu u Suvom Polju i snimili stanje, ali da za sada ne zna da li će se ona naći na listi njihovih prioriteta.

– Iskreno, najsretnija bih bila kada bi temeljita sanacija naše škole bila u sklopu tog međunarodnog projekta. To je i najsigurnije i najsolidnije rješenje. Čekali smo tolike decenije, pa ako se mora pričekaćemo i do idućeg ljeta, samo da se to riješi kako valja – poručuje direktorka Stevanović za Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79