(FOTO) Na Ilidži, lutalice napale i povrijedile srdnaća

U popodnevnim satima prvog dana mjeseca maja na lokalitetu izletišta Stojčevac na poziv lokalnog stanovništva obavješteni su volonteri lovočuvari LD “Igman” Ilidža da je zatečen srndać sa tragovima ugriza od strane pasa lutalica.

Srndać je bio vidno preplašen, iscrpljen i malaksao, sa slabim prognozama za preživljavanje. Volonter lovočuvar Azur Botulja zbrinuo je pronađenog srdnaća, propisno izvršivši sanaciju rana od ugriza, te uz dodatnu prihranu stabilizovao narušeno stanje.

Ovo nije prvi put da se slični slučajevi bilježe u bližim reonima lovišta kojim gazduje LD “Igman“ Ilidža, što dodatno ukazuje na preveliku brojnost pasa lutalica što na njihovu pojavu utiče loša zakonska regulativa i sam položaj lovišta u perifernom dijelu grada koji je pogodan za njihovo ostavljanje od nemarnih ljudi. Isti nemarni počinioci vrše prihranu samih lutalica i tako dodatno otežavaju uslove gazdovanja sa divljači.

Na svu sreću, ovaj put plemenita srneća divljač je spašena od napuštenih pasa, te se nadamo da će se srndać što prije ponovno vratiti u prelijepe predijele igmanskih šuma.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79