(FOTO) Napeto na Kosovu: Specijalci Rosu s dugim cijevima na Jarinju pretresaju građane

Pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros na prijelazu Jarinje pretresaju građane koji su se uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu granicu, piše Kosovo online.

Prijelaz je blokiran, a nezadovoljni Srbi sa sjevera Kosova okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da uvede mjere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srbijanskim registarskim tablicama pri ulasku na Kosovo moraju da stave probne kosovske oznake.

Kosovska policija je još jučer u tu svrhu na prijelazima instalirala nekoliko montažnih kontejnera, a od jutros su prijelaze Brnjak i Jarinje zaposjeli i pripadnici specijalne policijske brigade Rosu, koji se prema informacijama sa terena nalaze raspoređeni širom sjevera Kosova.

Sa ljudima okupljenim na Jarinju nalaze se i predstavnici „Srpske liste“, koji su zatražili od Beograda i međunarodne zajednice da im pomogne u rješavanju ovog problema.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79