(FOTO) Neum žali za gostima iz Srbije: “Srdačni, spremni da potroše, prava gospoda”

Vrijeme idealno, more čisto i toplo, na jelovniku prstaci i svježa morska riba, a plaže pune kupača. Ipak, ljetnja turistička sezona u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru nije uspješna kao lani, kada je Neum bio hit na Jadranu. Problem je što je ovog leta bilo mnogo manje gostiju iz Srbije.

Horor iskustvo iz Neuma: Gazdarica im se žalila jer su potrošili pola bojlera vode, gasila im klimu i frižider (VIDEO)

Svaka čast svima, ali to su pravi gosti! Turisti iz Srbije su veseli, srdačni, druželjubivi, uvijek spremni da potroše i počaste. Ma, prava gospoda, kažem vam – priča Vico Krešić, vlasnik idilične neumske plaže, poznate pod imenom Druga strana.

Dodaje da su gosti iz Srbije, osim što su dobri potrošači, i izuzetno uredni.

– Kad odu sa plaže, nijedan papirić ne ostave za sobom. To što se o ljudima iz Srbije priča da su neuredni i raskalašni, obična je predrasuda – kaže Vico za Srpskainfo.

Sendviči

U baru na njegovoj plaži i ovih posljednjih avgustovskih dana je živo: toči se hercegovačka loza i travarica i ispija hladno pivo. Ali, Vico se sa sjetom sjeća prošle sezone, kada je Druga strana bila puna gostiju iz  Beograda, Novog Sada, Užica, Niša.

Jer, nije isto, kaže, kad ti se na plažu „natovari“ društvo koje iznajmi dvije ležaljke za deset ljudi, pa sa sobom donesu sendviče i vodu i ne naruče nijedno piće za cijeli dan, ili kad dođu pravi turisti, koji znaju da uživaju u moru i odmoru.

Nije da u Neumu nema turista. Najviše je domaćih gostiju, pogotovo porodičnih ljudi i penzionera iz Sarajevskog kantona i centralne Bosne. Dolaze i Poljaci, Austrijanci, pa čak i Nijemci i Francuzi, koji, uglavnom, odsjedaju u velikim luksuznim hotelima

Ugostitelji i turistički radnici, ipak, žale za turistima iz Srbije, koji su im lane popravili sezonu.

Neum je prošlog ljeta bio, kako se tada govorilo, „jedina slobodna teritorija na Jadranu“. Danas to više nije. Promijenila se situacija.

Iskorištena šansa

Lani je, podsjećamo, u jeku turističke sezone, zbog kovid pandemije Hrvatska zatvorila granice za građane BiH i Srbije. U Crnu Goru je turistima iz Srbije bio zabranjen ulaz, a gostima iz BiH uvedena drastična ograničenja. I grčka ljetovališta su bila nedostupna za turiste iz Srbije i BiH, a jedino su granice BiH bile otvorene za sve.

Tako se desilo da su mnogi turisti iz Srbije iznenada „otkrili“ Neum i pohrlili na bosanskohercegovačku obalu.

Neumskim ugostiteljima je išlo na ruku i to što je tokom cijelog ljeta Neum bio „korona fri“ teritorija. Tek krajem jula potvrđen je prvi slučaj kovid zaraze u neumskoj opštini, a korona se do kraja sezone nije proširila, iako je bila prava rijetkost vidjeti turistu ili konobara s maskom na licu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poučeni katastrofalnom sezonom 2020. godine, ovog ljeta su Grčka, Hrvatska i Crna Gora „olabavile“ epidemiološka ograničenja, pa su se turisti iz Srbije, ali i iz Republike Srpske i sa sjevera Federacije BiH, vratili na ljetovališta na koja su odlazili i ranijih godina.

Uz to, i Turska je ponudila primamljive aranžmane sa čarter letovima iz Banjaluke, Beograda i Sarajeva. Sve u svemu, u tom ratu za turiste Neum je ostao kratkih rukava.

Da je drastično manji broj gostiju iz Srbije gubitak za Neum priznaje i Andrija Krešić, predsjednik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Arneli Smajlović iz Banovića godišnji odmor u Neumu se pretvorio u noćnu moru: “Ono što sam doživjela je užas”

Podvučena crta

Ove nedjelje, na posljednji avgustovski vikend, kada Neum slavi praznik svoje zaštitnice, Gospe od zdravlja, vrijeme je da se podvuče crta i ocijeni kako je prošao špic sezone. A sezona je, kaže Krešić za Srpskainfo, bila slična prošlogodišnjoj, ali samo po nekim pokazateljima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Kada je u pitanju broj gostiju i broj noćenja, sezona je bila prilično dobra, možda čak i za nijansu bolja nego lani. Ali, lanjski gosti su bili, kako to mi u turizmu kažemo, kvalitetniji: više su trošili, pa se više i zaradilo. Spletom okolnosti, lani smo imali mnogo više gostiju iz Srbije, a oni su izuzetno dobri i kvalitetni gosti – kaže Andrija Krešić.

Dodaje da su se turisti iz Srbije ponovo okrenuli ljetovalištima u Crnoj Gori i Grčkoj, zbog okolnosti na koje Neum nije mogao uticati.

– Dobro je što smo, ipak, održali kontinuitet i što i dalje težimo da proširimo ponudu, da popularišemo sela u živopisnom neumskom zaleđu, ponudimo luksuznije sadržaje i produžimo turističku sezonu – kaže Krešić.

Šta je falilo?

Priznaje, međutim, da je dalji razvoj turizma u Neumu neizvjestan, prije svega zato što se ne zna kakva će biti epidemiološka situacija na jesen i iduće godine.

– Mada je Neum postao medijski hit prošle godine, kada su granice u Hrvatskoj i Crnoj Gori bile zatvorene, mnogi su zaboravili da je rekordna sezona za nas bila 2019. godine, prije korona pandemije. Te godine smo skoro puna dva mjeseca imali rekordnu posjetu i skoro svakog dana je u Neumu boravilo oko 15.000 turista – podsjeća Andrija Krešić.

Ipak, ostaje pitanje da li je Neum iskoristio priliku koja mu se ukazala lani, kada su na 24 kilometra bosanskohercegovačke obale pohrlili turisti koji ranije nisu ni pomišljali da ljetuju u BiH.

Tadašnji gradonačelnik Neuma, Živko Matuško, prošlog je ljeta poručio da se nada da su Neumljani dobro ugostili neočekivane goste i da vjeruje kako će se oni ponovo vratiti u ovo ljetovalište. Ipak, mnogi se nisu vratili.

Jedan od razloga je, vjerovatno, i to što je Neum mali grad sa ograničenom ponudom i što se sve neumske znamenitosti, od restorana sa prstacima do živopisnih plaža, mogu obići za svega nekoliko dana. Nakon toga turistima postaje dosadno, pogotovo ako iz Neuma ne mogu na izlete u Dubrovnik, na Pelješac ili Korčulu, što lani, zog kovid ograničenja, nije bilo izvodljivo.

Pretrpane plaže

Zbog ograničenog prostora većina gradskih plaža u Neumu je pretrpana, a zabavni sadržaji su prilično oskudni. Uz to, problem je i parking, što nije nebitno, jer većina gostiju u Neum dolazi automobilima.

Ipak, poneseni optimizmom, Neumljani su ovog proljeća otvorili ili renovirali nekoliko luksuznih hotela, pokušavajući da, uz one tradicionalne, privuku i turiste debljih novčanika.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U najluksuznijim hotelima, sa bazenima, saunama, teretanama i hotelskim plažama, boravak za jednu osobu u sezoni košta i do 250 maraka za noć, što je za većinu stalnih gostiju ovog ljetovališta vrtoglava suma, ali je ipak jeftinije nego u sličnim hotelima u Hrvatskoj ili Crnoj Gori.

Ipak, i u takvim hotelima je u julu i avgustu bilo mjesta čak i za velike grupe turista i za seminare, što svjedoči da, uprkos drugačijim tvrdnjama menadžera hotela, posjeta nije bila rekordna. Zbog toga se u nekim hotelima štedjelo na sitnicama, poput klimatizacije soba i zagrijavanja sauni i vode u bazenima, što su detalji koje gosti željni luksuza ne opraštaju.

Konobari

Uz to, Neum je ove sezone imao problema i s radnom snagom. Najkvalitetniji konobari i kuvari su otišli na pečalbu u Hrvatsku, pa su nerijetko goste posluživali penzioneri ili mladi neiskusni radnici.

– Bez obzira na te, eventualne, manjkavosti, naša je namjera da podignemo kvalitet i u hotelima i u privatnom smještaju. Želimo da Neum ima ponudu za sve: i za penzionere sa skromnim primanjima i za kongresni turizam i seminare, i za goste koji žele luksuzno ol inkluziv ljetovanje – objašnjava Andrija Krešić za Srpskainfo.

Sve u svemu, jedini gradić BiH na Jadranskom moru našao se na raskršću: i u doslovnom i u simboličkom smislu.

Moderni put, koji spaja Neum sa unutrašnošću Hercegovine, i kojim će turisti iz BiH i Srbije moći da stignu na neumsku obalu, bez ulaska u Hrvatsku i EU, još nije gotov. Biće, kažu, u funkciji, idućeg ljeta.

Pelješki most, koji spaja Dubrovnik sa ostatkom Hrvatske, je izgrađen, ali će i on biti pušten u saobraćaj iduće sezone.

Dakle, narednog ljeta neće biti gužve na magistrali kroz Neum. Da li će to privući turiste ili će Neum ostati skrajnut, i kako se narodnim jezikom kaže, „s neputa“?  Rasprave o tome glavna su tema među lokalcima u neumskim kafićima, dok posljednji ovogodišnji turisti pakuju kofere i odlaze.

A kroz sve te rasprave provlači se pitanje: da li će se dogodine, zbog izmijenjenih saobraćajnih okolnosti, u Neum vratiti turisti iz Srbije. Jer, to su, ipak, najbolji gosti. Ne zanovijetaju, a vole da potroše.

Ulje je poskupilo, što ne bi i apartman!

Pristupačne cijene su jedna od najznačajnijih prednosti ljetovanja u Neumu. Smještaj je i do duplo jeftiniji nego u susjednoj Hrvatskoj, pa tako jednokrevetna soba u hotelima, osim onih najluksuznijih, košta od 70 do 150 KM za jedno noćenje s doručkom.

Apartmani se izdaju po cijenama od 30 do 60 evra, što je ipak, za dvadesetak odsto skuplje nego lani.

– Sve je poskupilo, ulje je lani koštalo dvije marke, ove godine je tri. Dakle, ne mogu ni naše usluge ostati jeftine kao prošle godine – kaže jedan domaćin, koji godinama izdaje apartmane u centru Neuma.

Uz jeftinoću, goste iz BiH privlači i to što mogu koristiti domaću valutu i što za usluge mobilne telefonije ne plaćaju roming.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79