(FOTO) Neutješna porodica i prijatelji: Stotine Goraždana na Sumejjinom posljednjem ispraćaju

Stotine Goraždana klanjalo je dženazu Sumejji Dedović, 25-godišnjoj djevojci koja je prije nekoliko dana likvidirana na Stupu u Sarajevu.

Uz neutješne članove porodice, njenom posljednjem ispraćaju prisustvovali su njeni prijatelji, poznanici, ali i brojni sugrađani koje je gubitak još jednog mladog života jednako pogodio.

Dženazu namaz predvodio je glavni imam Medžlisa IZ Goražde, Rasim ef. Džafić, koji je nadležne državne organe pozvao da otkriju i kazne počinitelja u skladu sa zločinom kojeg je počinio.

Po završetku studija na Odsjeku za biologiju Prirodno – matematičkog fakulteta u Sarajevu, te pripravničkog staža u Kantonalnoj bolnici Goražde, potraga za poslom bio je razlog Sumejjinog odlaska u Sarajevo. Iz Sarajeva je u subotu stigla vijest o njenoj likvidaciji. Dok se bori sa novom tragedijom iz porodice je stigao apel Amire Aganović. Mladi život njene sestre ništa ne može nadoknaditi, ali zbog svih drugih mladih ljudi koji se sutra mogu naći na meti počinitelja ona je zatražila izmjene zakona i uvođenje kazne doživotne robije za krivično djelo likvidacije.

Nakon dženaze i ukopa, bukete cvijeća na mezar Sumejje Dedović položili su njeni prijatelji i prijateljice, bivši studenti FPN-a.

Iako najteža, jer Sumejja je tek trebala da živi, ovo je samo jedna u nizu tragedija u porodici kroz protekle decenije. Njena majka Rabija od rata je na bolji svijet ispratila petoricu braće. Jedna od ulica u Goraždu nosi ime Braće Homoraš. Adema, dobitnika Zlatnog ljiljana, koji je poginuo od tenkovskog projektila na Mišjaku, piše Avaz.

Avde, koji je prije rata radio u Dubrovniku, ali je pješice došao u opkoljeno Goražde kako bi ga branio. U jednoj od akcija je ranjen i zarobljen, a potom živ zapaljen. I Adila, koji je poginuo tokom jedne od ofanziva na Goražde. Četvrti Rabijin brat, Ekrem, umro je nakon rata od posljedica raka kostiju. Na mezarju Kolijevke, nedaleko od grobova svoje braće, peti brat, Muhamed Homoraš 2016. godine oduzeo je sebi život. U oproštajnoj poruci naveo je da nije mogao izdržati nepravdu i pozvao vlasti da mu zaposle djecu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments