(FOTO) Novi saobraćajni znakovi na ulicama Sarajeva

(FOTO) Novi saobraćajni znakovi na ulicama Sarajeva


 

Na sarajevskim ulicama postavljena je nekolicina novih saobraćajnih znakova koji označavaju ograničenje brzine. Cilj je postizanje povećanje pažnje vozača kako bi se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine smanjio zabrinjavajući broj tragičnih nesreća.

Ograničenje brzine ni u jednoj ulici nije promijenjeno još uvijek, no postavljeni su novi saobraćajni znakovi u ulicama gdje su nedostajali, a kako bi vozače i pješake podsjetili na poštivanje propisa i pozvali na oprez.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta je za Klix.ba pojasnio da je riječ o lokacijama gdje do sada nije bilo prijeko potrebnih znakova, čime se može očekivati veća sigurnost učesnika u saobraćaju.

“Ovo je dodatna napomena svima nama kroz pojačavanje znakova na ograničenja koja već postoje. Kod nas je na puno mjesta već odavno ograničenje 40 u naseljima, 50 na drugim mjestima, ali građani nažalost kada ne vide znak manje obraćaju pažnju”, rekao je Šteta.

Problem prebrze vožnje i tragičnih nesreća u Sarajevu je zabrinuo građane, ali i mnoge nivoe vlasti. Zbog toga postoji plan usvajanja državnog zakona o sigurnosti saobraćaja kojim bi bilo ograničenje brzine u pojedinim ulicama bilo dodatno smanjeno.

Dok se to ne dogodi, važno je i jasno naznačiti stanovnicima koja su važeća saobraćajna pravila u nadi da će doći do većeg poštivanja propisa. Nesreće koje su se do sada događale uzrokovane su, između ostalog, neprimjerenom brzinom kretanja. Zbog toga je vizualizacija zabrane vrlo važna.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija