(FOTO) Objavljene poruke šefova policije: Dogovarali vraćanje i maltretiranje migranata?

U 9 mjesecu prošle godine neprofitnoj istraživačkoj redakciji Lighthouse Reports dostavljeno je šezdeset screenshotova, odnosno snimki zaslona koje sadrže odabrane dijelove komunikacije samog vrha hrvatske policije u grupi za dopisivanje na aplikaciji WhatsApp u periodu od 8. 2019. do 2. 2020.

Zajedničkim istraživanjem tjednika Novosti, Lighthouse Reportsa, Nove TV, portala Telegram, njemačkog Der Spiegela i austrijskog ORF-a utvrđeno je da policija, koristeći WhatsApp grupu kao neformalni način komunikacije o službenim postupanjima prema migrantima i dijeleći pritom velik broj podataka, krši zakone i interne odredbe koje propisuju službene načine obavještavanja. Iz MUP-a tvrde da je sve po zakonu.

Riječ je o chat grupi imena “OA Koridor II – Zapad”, po istoimenoj policijskoj akciji koja pokriva zapadne dijelove Hrvatske i čiji je cilj zaštita državne granice od neregularnih migranata. U WhatsApp grupi su policajci gotovo svih hijerarhijskih razina, od vrlo nisko pozicioniranih, potom srednjerangiranih, do samog vrha hrvatske policije.

U WhatsApp grupi od najniže rangiranih policajaca do samog vrha MUP-a

Među 33 osobe uključene u policijsku WhatsApp grupu su i visokopozicionirani pripadnici MUP-a. U grupi su sudjelovali Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Nikole Miline; Hari Brnad, tadašnji pomoćnik načelnika Policijske uprave primorsko-goranske (nedavno je izabran za načelnika te uprave); Tomislav Baštek, tadašnji voditelj Odjela za graničnu kontrolu u Sektoru za granicu, Policijske uprave zagrebačke (danas načelnik Policijske postaje Jastrebarsko) i Darko Majetić, pomoćnik zapovjednika Specijalne jedinice policije Rijeka.

Tu je i Jelena Bikić, voditeljica Službe za odnose s javnošću; potom Marina Mandić, tadašnja glasnogovornica MUP-a, Branko Glad, aktualni načelnik policije u Delnicama; Alen Tuđman, tadašnji voditelj Mobilne grupe za nadzor granice, Valent Gašparić, aktualni službenik Uprave za granicu; Domagoj Fabijančić, koji je 2017. imenovan načelnikom Postaje aerodromske policije u Puli; Boris Vrančić, prema našim saznanjima u to vrijeme zamjenik voditelja mobilne grupe za nadzor granice; Jan Borković, pomoćnik načelnika za granicu PGP Rupa, te Marin Trstenjak, pokretač grupe te navodno tadašnji pripadnik mobilne grupe za nadzor granice.

O čemu se pisalo u grupi?

Policajci su u WhatsApp grupi masovno razmjenjivali informacije o veličini presretnutih grupa migranata, mjestu i vremenu njihovog zatjecanja i nacionalnosti. Kada se zbroje svi zatečeni na screenshotovima, dolazi se do brojke od 1337.

U grupi su se dijelili i osobni podaci, fotografije dokumenata i registarske tablice automobila u vlasništvu sumnjivih pojedinaca. U prepisci sudjeluje i voditeljica Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova Marina Mandić, a tu je i njena podređena Jelena Bikić, koja jednom prilikom dijeli osobne podatke novinara.

Novinari koji su se bavili ovim slučajem zaključuju da je svrha takvog komunikacijskog kanala po svemu sudeći izbjeći propisno bilježenje tih policijskih postupanja, odnosno vođenje neslužbene evidencije o uhićenjima migranata. Ako ta policijska postupanja u službenim dokumentima zaista nisu navedena, to je vjerojatno da bi se osiguralo da ne mogu biti podvrgnuti nadzoru ili kontroli, odnosno kako bi ih prikrili.

Tu su i međusobne pohvale i ohrabrivanja policajaca i to onih najviših. “Bravo načelniče!” komentira dojavu načelnika policijske postaje Delnice Branka Glada o privođenju 28 migranata donačelnik PU primorsko-goranske. “Bravoooo Ajkule… bravo g. zamjeniče načelnika PU PG”, piše jedan policajac, “Svi smo mi jedno, hvala svima na trudu i angažmanu”, na to će Brnad.

Načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno, ujedno i pomoćnik glavnog ravnatelja policije, nakon dojava o uspješnim akcijama uglavnom šalje emotikon koji simbolizira pljeskanje, odnosno pohvalu.

Lighthouse Reports: Potvrdili smo autentičnost screenshotova

Međunarodni novinarski tim utvrdio je autentičnost screenshotova dostavljenih Lighthouse Reportsu. Snimke zaslona je Klaasu van Dijkenu, kodirektoru te medijske organizacije sa sjedištem u Nizozemskoj, putem aplikacije Signal poslala anonimna osoba, dodavši da se javlja s privremenog broja koji će uskoro ugasiti.

“Trebalo je vremena da pomno pregledamo desetke screenshotova i provjerimo sve vidljive brojeve telefona te započnemo istragu. Kako smo uspjeli potvrditi brojeve, zaključili smo da je malo vjerojatno da je netko fabricirao sve te poruke i snimke zaslona te posjedovao toliki broj telefonskih brojeva koji se podudaraju s brojevima osoba koje ih još posjeduju. Zaključili smo da su poruke apsolutno autentične”, kaže Van Dijken.

Više čitajte ovdje na Indexovom portal

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79