(FOTO) Očekuju se nove poplave u Sarajevu: Upozorenje građanima

Budući da su meteorolozi za naredne dane najavili obilnije padavine, upaljen je i žuti meteoalarm koji ukazuje na moguću opasnost od poplava.

Tim povodom Civilna zaštita Kantona Sarajevo izdala je preporuke fizičkim i pravnim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od poplava.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“S obzirom da se u narednom periodu, prema vremenskim prognozama od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekuju kišne padavine, koje mogu dodatno usložiti trenutnu situaciju na području Kantona Sarajevo, te prouzrokovati eventualno nove poplave, iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo preporučuju svim pravnim i fizičkim licima, da ODMAH u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu sve neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina.

„U okviru toga neophodno je pripremiti adekvatne snage i potrebna materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine, jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, te samim time izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve“, ističu iz Civilne zaštite KS.

Također, posebno apeluju i na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo, DA KONTINUIRANO VRŠE OBILAZAK NAJUGROŽENIJIH PODRUČJA OD POPLAVA I DA ODMAH stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi one bile SPREMNE KAO SNAGE PRVOG ODGOVORA da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama, po planovima zaštite i spašavanja, reaguju na potencijalno moguće poplave na području svojih općina i da pruže neophodnu pomoć ugroženom stanovništvu.

Napominju navedene subjekte i da su dužni ODMAH čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o njoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na telefonski broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan”, navodi se.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79