(FOTO) Od smrada se ne može disati

Na Mošćanici kod Zenice od 2008. godine djeluje Regionalna deponija ”Mošćanica” na kojoj se zbrinjava otpad iz Zenice, Visokog, Kaknja, Žepča, Zavidovića, Travnika, Novog Travnika, Viteza i Busovače.

Otad su brojni mještani ovog naselja, koje broji oko 300 domaćinstava, ogorčeni što preko noći, najednom, žive okruženi smećem.


Desetine kamiona

Dok je u drugim selima normalna pojava vidjeti traktore i mještane kako se bave poljoprivredom, vozeći se prema Mošćanici, srest ćete desetine kamiona sa smećem. Da mještanima smeta život u blizini odlagališta otpada, potvrdili su nam prilikom naše posjete.

Na naš upit kako je živjeti na Mošćanici, ali i biti izložen posljedicama odlaganja otpada, Akif Čičak nam oštro odgovara.

– Katastrofa je ovdje, kako će biti? Često se osjeti neugodan miris i kiselina od koje se ne može disati. Tako da, nikome to nije prijatno. Najgore je kada su vjetrovi, tada posebno nanosi smrad. Činjenica, to nije svaki dan, ali… – govori on.

Tvrdi da je žalosna činjenica što je na deponiji zaposleno najmanje mještana Mošćanice, a da se zapošljavaju ljudi iz Tišine, Klopča, Palinovića…

– Također, kad je bio sastanak da se otvori deponija, rečeno je da se mali dio sredstava zarade daje mjesnoj zajednici. Ali od tih sredstava ništa nema. Nemamo kanalizacije, rasvjete, put je loš, a sve smo mogli od tog novca – tvrdi on.
Mještani ogorčeni

Ostali mještani također su ogorčeni. Ali malo ko smije javno govoriti o tome. Kažu, ako nešto ružno kažu, odmah bivaju napadnuti i dolaze u konfliktne situacije. Ugroženi i izloženi smradu, rado bi spakovali kofere i napustili Mošćanicu. Međutim, kako kažu, od minimalnih penzija jedva su podigli kuće u kojima žive, tako da o tome mogu samo sanjati.

Ni Nezir Perčo ne krije da je život u Mošćanici prije 11 godina, kada nije bilo deponije, bio dosta ljepši.

– Nanese miris kao plina, nije nimalo prijatno. Ovdje sam 70 godina, rođen tu, i moram priznati da je život u Mošćanici bio ljepši tada. Zagađuje nam okolinu, nanosi neugodne mirise i žalim za vremenom prije otvaranja deponije – govori nam Perčo.

Direktor deponije Mošćanica Emir Zukić ističe da nisu imali žalbi građana zbog utjecaja deponije na zrak.

– Do sada ne bilježimo nikakve pritužbe, a radimo u skladu s projektom i okolišnom dozvolom. Dnevno zaprimimo od 150 do 200 tona otpada, a imamo skoro 40 uposlenih – kaže Zukić te dodaje da rade kvalitetno zatrpavanje otpada i da je najviše uposlenih upravo s područja Mošćanice, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments