(FOTO) Oduzete cigarete i duhan vrijedni oko 97.500 KM

Ove akcije sprovedene su u saradnji i po instrukcijama Tužilaštva i Suda BiH, te uz asistenciju policijskih službenika PS Pale, PU Goražde i PS Ustikolina

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, Regionalnog centra Sarajevo, sproveli su dvije odvojene akcije na području Pala i u Ustikolini. Tom prilikom privremeno su oduzeli akciznu robu – cigarete i sitno rezani duhan namijenjeno prodaji na “crnom tržištu” u BiH čija se tržišna vrijednost procjenjuje se na 97.500 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

“Na četiri lokacije, na području Pala, izvršen je pretres zbog sumnje u nelegalno prometovanje akciznih proizvoda prilikom čega je pronađeno: 5.188 paklica cigareta i 210 kilograma rezanog duhana neobilježenog akciznim markicama koje izdaje UIO. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 64.500 KM. Protiv dva lica inicijala K.K. i P.Š. bit će podneseni izvještaji Tužilaštvu BiH o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH”, saopšteno je iz UIO BiH.

Kako se navodi u saopštenju u drugoj akciji koja je izvršena na putnoj komunikaciji Foča – Goražde, u mjestu Ustikolina, ovlaštena službena lica UIO privremeno su oduzeli 6.040 kutija cigareta raznih robnih marki stranog porijekla, koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO-a i za koje nije posjedovana dokumentacija o porijeklu.

“Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 33.000 KM. Protiv lica inicijala O.M. bit će podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH”, ističe se u saopštenju.

Ove akcije sprovedene su u saradnji i po instrukcijama Tužilaštva i Suda BiH, te uz asistenciju policijskih službenika PS Pale, PU Goražde i PS Ustikolina.

“Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečene kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD, kroz program EXBS”, zaključili su iz UIO-a BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79