(FOTO) Oko 200 stanovnika Novog Grada koristilo zemljište u državnom vlasništvu za poljoprivrednu proizvodnju

Oko 200 stanovnika (porodica) općine Novi Grad koristili su i ove godine zemljište u državnom vlasništvu za poljoprivrednu proizvodnju na površini od 10 hektara.

Kao i prošle godine Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine svojim stanovnicima na besplatno korištenje dodijelila zemljište u državnom vlasništvu. Oko 200 građana, koji su se prijavili na javni poziv početkom marta ove godine, dobilo je priliku da na parcelama od oko 300 kvadratnih metara za vlastite potrebe proizvode hranu. Obzirom na to da je većina korisnika iz prethodne godine iskazala interes za nastavak koristenja zemljišta, ove godine osigurane su i dodatne površine poljoprivrednog zemljišta.

Prije same sjetve izvršeno je oranje i frezanje zemljišta, tako da su korisnici na korištenje dobili u potpunosti spremno zemljište za sjetvu i sadnju. Također je obezbijeđen i podijeljen sadni i sjemenski materijal.

Pored toga još sedam hektara zemljišta dodijeljeno je stanovnicima koji imaju farme tovne junadi i muznih krava kako bi mogli proizvoditi stočnu hranu, dok je na tri hektara općinska služba Civilne zaštite zasadila krompir.

Zemljište koje je dodijeljeno, do prošle godine nije se koristilo, i bilo je zapušteno.

Ovo je jedan od primjera koji potvrđuje da je vlastita proizvodnja povrća najbolja, naročito u vrijeme kada je svijet zahvaćen globalnom pandemijom, koja ugrožava ljudsko zdravlje i život. Jedan od najboljih načina da se iskoristi slobodno vrijeme, upravo je formiranje i održavanje vlastite bašte u blizini mjesta stanovanja.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79