(FOTO) Općina će podijeliti 150 TONA krompira!

U proljeće ove godine kada se pojavila korona i kada je cijeli svijet blokiran, Civilna zaštita općine Novi Grad Sarajevo u saradnji sa JP Lokom i PD Butmir, pored ostalih aktivnosti koje je provodila, obradila je oko 10 hektara (100 dunuma) do tada neobrađenog zemljišta na prostoru Rajlovca i zasadila krompir.

Bio je to dio refleksa i odgovora na krizu za koju niko nije znao na šta će izaći, da se prije svega prvo razmišlja o tome kako osigurati hranu. Širom naše države iz istog razloga velike površine do tada neiskorištenog zemljišta zasijane su raznim kulturama.

Iako se hvala Bogu kriza sa hranom od koje se na neki način strahovalo nije desila, bila je to prilika da vidimo koliko više se može uraditi samo kada se potrudimo. Bogate zemlje na koje se često pozivamo kada hoćemo reći kako kod nas ništa ne valja, a kod njih je dobro, nemaju neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, pa i to mnogo govori i o njima i o nama.

Nakon proljetne sjetve i provođenja svih agropedoloških mjera u toku ove sezone, u protekloj sedmici Civilna zaštita započela je kopanje krompira koji će biti prebačen u skladište. Očekuje se da prinosi budu oko 150 tona. Cijeli urod bit će podijeljen javnim kuhinjama, socijalno ugroženim porodicama i starijima koji nisu bili u prilici sami za sebe proizvesti zimnicu – objavio je na svom Facebook profilu, Semir Efencić, načelnik sarajevske općine Novi Grad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79