(FOTO) Ovako je izgledala vježba vojski BiH i SAD na Manjači i Glamoču

Ova vježba, u kojoj je učestvovalo 280 pripadnika OS BiH zajedno sa snagama SAD-a, doprinosi povećanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu.

Zajednička vojna vježba pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom “Bilateralna vježba” počela je jučer na poligonima Glamoča i Manjače.

Cilj vježbe je unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i sposobnosti OS BiH.

Terenska vježba se realizuje na poligonu Glamoč, uz kompjutersku koordinaciju sa Centrom za borbene simulacije poligona Manjača i upotrebu specijalista za navođenje i kontrolu zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC).

Blisku zračnu podršku snagama na zemlji pružala su dva aviona F-16 iz zrakoplovne baze Aviano, Italija, koji, umjesto bojeve municije, koriste lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje, dok je helikopter UH-1H angažiran za medicinsku evakuaciju zračnim putem.

Ovim će u potpunosti biti simulirana integracija kopnenih i zračnih snaga.

Ova vježba, u kojoj učestvuje 280 pripadnika OS BiH zajedno sa snagama SAD-a, doprinosi povećanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu.

Prisustvovao i Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je završetku dvodnevne vojne “Bilateralne vježbe” na LPO Glamoč na poziv ministra odbrane Sifeta Podžića i generalpukovnika Senada Mašovića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Zadnji dan vojne vježbe je počeo jutarnjim brifingom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću u kasarni Oružanih snaga BiH “Glamoč”. Tom prilikom je istaknuto da će ova vježba omogućiti Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje s SAD-om i drugim NATO partnerima.

Komšić je s visokim zvaničnicima Ambasade SAD u BiH, komandantom NATO snaga, komandantom EUFOR-a, predstavnikom ODC-a i predstavnicima Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba OS BiH, uputio na osmatračnicu odakle je posmatrao vježbu dviju prijateljskih vojski prenosi Fokus.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79