(FOTO) Ovo je jedini grad u BiH koji gasi gradsku rasvjetu

MRAČNE ULICE ,MRAČNA GRAČANICA ,MRAK SVUDA OKO NAS

Da , to je slika “modernog grada ” gdje se gradska rasvjeta nakon 01.00 sati ujutro jedina u Bosni i Hercegovini gasi zbog štednje ,barem tako kažu iz gradske uprave . Kretanje gradom za mjestane ali i ljude u tranzitu regionalnim putem iza ponoći izgleda kao grad duhova u potpunom mraku u gradu od cca 47.000 hiljada stanovnika .Generalno gradska rasvjeta nije na nivou na kakvom bi trebala biti za jedan grad . Nije mi bilo teško da istražim da li još koja općina ili grad gasi rasvjetu zbog štednje , a porazna je informacija da jedna mala Opština Jezero tokom večernjih sati ne štedi na gradskoj rasvjeti poput Gračanice upravo kako mi je rekla načelnica Snežana Ružićić zbog sigurnosti učesnika u saobraćaju ,pješaka ali i same imovine sto je za svaku pohvalu . Rad rasvjete tokom cijele noći povećava opću sigurnost grada,građana i imovine a i efikasniji bi bio rad kamera za nadzor saobraćaja i sumnjivih lica koje su postavljene na ulazima i izlazima iz grada,a olakšao bi se i rad policijskim službenicima pri obilasku mračnih mjesta u gradu i okolici .

Ako već grad radi na štednji onda ja nudim konkretno dugoročno rješenje obnove gradske rasvjete za grad Gračanicu ali i sve mjesne zajednice u nadležnosti grada ,a a koje bi se realiziralo u 4 faze tijekom 4 godine financiranjem iz gradskog budžeta , dakle ulaganje u energetski učinkovitu rasvjetu nije trošak već višestruka ekonomska i okolišna korist.

U prvoj fazi bilo bi zamijenjeno oko 1.200 žarulja, koje bi bile kupljene po prosječnoj cijeni , a prosječna cijena njihove ugradnje iznosila bi oko 50KM . Ukupno, u prvu fazu zamjene rasvjete grad bi uložio cirka 653.367.88KM , a računajuci da će cijena žarulja padati i da će im za realizaciju cijelog projekta u konačnici trebati oko 3,2 milijuna maraka . Kad je riječ o ekonomskim učincima vrijedi istaknuti da bi po dovršetku projekta grad umjesto postojećih ukupno oko 1,2milijuna marka za rasvjetu godišnje izdvajao tek 250 hiljada maraka .Novac bi se uzeo iz gradskog budžeta prijedlogom gradskog vijeća i komunalnog poduzeća Komus ,koje bi ujedno moglo otpadom iz starih svjetiljki izdvojit koristan materijal (staklo, plastiku, razne metale – bakar, željezo, aluminij i dr.), a koji će se procesom recikliranja koristiti za nove reciklirane proizvode.Rasvjetna tijela LED tehnologije ne generiraju toplinu, otporna su na vibracije, smanjuju emisiju štetnih plinova u okoliš te smanjuju svjetlosno zagađenje.

Dakle mi kao građani ali i gradska uprava trebamo se prvo pozabaviti osnovnim lokalnim problemima a koji se tiču svih građana i njihove imovine a onda tek raditi na nekim većim projektima, piše Dominik Raškaj.

SVJETLOST U BOLJU BUDUĆNOST

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79